Британското разузнаване: Африка ще гладува поне две години

Руската блокада на Украйна също води до покачване на цените на зърното

Новини
12:32 - 28 Юли 2023
1796
Британското разузнаване: Африка ще гладува поне две години

Срещата Русия-Африка се свика в Санкт Петербург на 27 юли 2023 г. с участието на 17 африкански държавни глави, което е спад от 43 при последното и провеждане. Събитието се провежда десет дни след като Русия се оттегли от Черноморската инициатива за зърно.

Въздействието на войната в Украйна почти сигурно ще задълбочи продоволствената несигурност в Африка поне през следващите две години.

Черноморската инициатива за зърно разреши износа на 30 милиона тона украинско зърно за Африка, осигурявайки основни храни за държави, включително Етиопия, Кения, Сомалия и Судан.

Освен прякото прекъсване на доставките, руската блокада на Украйна също води до покачване на цените на зърното.

Африканският съюз призова вчера Русия спешно да се възстанови зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН, позволяваща на Украйна да изнася милиони тонове зърно, която беше прекратена от Русия. В отговор на това, Путин категорично изключи да се върне към зърнената сделка. Вместо това, той обяви че през следващите месеци ще предостави на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, ЦАР и Еритрея до 50 000 тона зърно за всяка от тези страни безплатно.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в четвъртък, че "шепа дарения" няма да коригират драматичното въздействие от края на зърнената сделка, която позволяваше безопасен черноморски износ на украинско зърно през изминалата година.