Британското разузнаване: Украйна е запазила контрола над небето си

Русия все още трябва да се съобразява с рисковете за своята авиация

Украйна
11:30 - 27 Април 2022
2345
Британското разузнаване: Украйна е запазила контрола над небето си

Ежедневният сутрешен доклад на британското военно разузнаване за ситуацията в Украйна днес се фокусира върху въздушното й пространство, като уточнява, че Киев до голяма степен го контролира, цитира доклада Руската служба на Би Би Си.

Украйна запазва контрола над по-голямата част от въздушното си пространство. Русия никога не е успявала да унищожи напълно украинските военновъздушни сили или да потисне нейната система за противовъздушна отбрана. Русия все още трябва да се съобразява с рисковете за своята авиация, пише в доклада.

Въздушните дейности на Русия са съсредоточени основно в южната и източната част на Украйна, като осигуряват подкрепа на сухопътните войски. Достъпът на Русия до въздушното пространство в северната и западната част на Украйна е изключително ограничен, което основно се свежда до удари отдалеч.

В същото време Русия продължава да нанася удари по украински военни съоръжения и инфраструктура в цялата страна.

Повечето от руските въздушни удари по Мариупол най-вероятно са били извършени с неуправляеми бомби. Използването на такива оръжия намалява способността за ефективен избор на цели и увеличава риска от цивилни жертви, обобщават от британското военно разузнаване.

Министрите на отбраната от 40 държави се срещнаха във вторник във военната база Рамщайн в Германия, за да обсъдят предоставянето на военна помощ на Украйна. Мероприятието имаше за цел не само да разработи нова стратегия, но и да демонстрира единството на мненията. Една от основните новини на срещата беше решението на Германия да прехвърли на Украйна зенитни самоходни оръдия "Гепард".

В речта си, която трябва да произнесе днес британският външен министър Лиз Тръс, тя възнамерява да призове страните, които са осъдили руската инвазия в Украйна, да удвоят подкрепата си за Киев и, наред с други неща, да изпълнят обещаната доставка на тежки оръжия, включително танкове и самолети, за да бъде спряна руската агресия.

Киев още в началото на войната поиска от западните си партньори да предоставят изтребители МиГ-29, които пилотите му вече знаят как да управляват и които все още са на въоръжение в някои източноевропейски държави.