Брокер: Няма балон с имотите, има сериозно търсене

Нашите доходи от няколко години насам бележат сериозен ръст в Европа, заяви Александър Бочев

Новини
21:00 - 24 Май 2024
7513
Брокер: Няма балон с имотите, има сериозно търсене

В момента ако искате да купите жилище, което е с разрешение за ползване вече и е ново, е почти невъзможно. Най-вероятно ще купите от някой, който се е включил по време на строителството, тоест вторичен продавач. Това каза пред Euronews Bulgaria Александър Бочев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

"Не може да се говори за балон, докато има толкова сериозно търсене на имоти. Нашите доходи от няколко години насам бележат сериозен ръст в Европа, както и има ниски лихвени нива по кредитите. Това са сериозни предпоставки за покупката на жилища", посочи Бочев.

Той каза още, че все по-привлекателни за покупка стават по-големите жилища, които са на приземни етажи с възможност за излаз към градина. Предпоставка за това са сериозното количество разрешение за строеж в големите градове.

"Често купувач човек купува със сърцето си и взима имот в място, където има сантиментални чувства. Много инвеститори купуват и с цел препродажба. При тях най-важно е транспортната достъпност, близост до притегателни центрове като бизнес центровете, университети, училища и др."

"Имотите в централните градските част винаги са били притегателни. Там няма място вече за застрояване и заради това са и скъпи. Така е в София, Пловдив, Варна и пр. Цените в европейските столици е в пъти по-висока от тези у нас - достига до 15 000 - 20 000 евро на квадратен метър. В София, например, около 2500 - 3000 евро на кв. метър е средната цена за имот".

"Заради ковид кризата хората си дадоха сметка, че искат да живеят по-просторно и дори и сред природата. Има апартаменти в големите градове, които са приземни и малки градинки. Те бяха непривлекателна стока преди 2020 г., а сега са едни от първите продадени. Хората взимат по-големи кредити, за да живеят по-просторно."

"Ръстът на наемите изпревари ръста на цените на имотите. Така е от няколко години, защото има голям приток на хора към големите градове. Това пък стана причина инвеститорите на имоти да купуват повече и да отдават под наем."

"Моята прогноза е, че пазарът тази година ще остане стабилен и няма да има покачване на лихвите. Съветът ми към купувачите е да се съобразяват с техните нужди. Ако ви трябва жилището днес и имате парите, купувайте. Никой не знае какво ще случи след 3-4 годинни", допълни експертът.