Броколи, карфиол и зеле пъдят рака на дебелото черво
Определен вид зеленчуци помагат да се предпазим от колоректален рак

Храните, които намаляват риска от рак на дебелото черво
Колоректалният рак, известен още и като рак на дебелото черво, е един от най-смъртоносните видове рак. Според здравните експерти за развитието на този "тих убиец" влияят различни фактори, сред които и такива, свързани с начина ни на хранене. И по-конкретно - недостатъчен прием на фибри и прекомерна употреба на алкохол и кофеин.
За да се предпазим, е важно да се стремим към здравословен начин на живот, който включва поддържане на здравословно тегло, редовно спортуване, избягване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол. И не на последно място, от особено значение е
храненето да бъде разнообразно и пълноценно.
А според ново проучване има конкретни храни и по-точно - определен вид зеленчуци, които ни помагат да се предпазим от колоректален рак. Китайските учени, провели изследването, са установили, че ежедневната консумация на 40 до 60 грама кръстоцветни зеленчуци
може да намали риска от рак на дебелото черво с 20% до 26%.
Сред тези зеленчуци спадат броколите и карфиолът, зелето, брюкселското зеле, кейл, репички, алабаш, салатен синап, рутабага, ряпа, кресон, бок чой и рукола. Те са богати на флавоноиди, фибри, витамин С и каротеноиди, които могат да допринесат за превенцията на рака, тъй като действат като антиоксиданти. Това означава, че намаляват оксидативния стрес, който
може да увреди клетките и ДНК-то и потенциално да доведе до развитието на рак.
Освен това веществата, които се съдържат в тези зеленчуци, могат също така да помогнат и за намаляване на възпалението. А за хроничното възпаление е известно, че е свързано с развитието и прогресията на няколко вида рак.
За да достигнат до връзката между консумацията на кръстоцветни зеленчуци и намаления риск от рак на дебелото черво, изследователите са прегледали 17 проучвания, включващи близо 640 000 участници. Над 97 500 от тях са имали рак на дебелото черво. Но това, което учените забелязват е, че участниците, консумирали най-много кръстоцветни зеленчуци, са
имали 20% по-нисък риск от рак на дебелото черво,
в сравнение с тези, които са консумирали най-малко количество.
За да извлечем ползите от кръстоцветните зеленчуци обаче далеч не е необходимо да изяждаме огромно количество. Дори и само 60 грама на ден, които се равняват на около половин чаша, са достатъчни.
Доказано е също така, че тези зеленчуци подобряват кръвното налягане, понижават холестерола, регулират кръвната захар, подпомагат храносмилането и детоксикацията на черния дроб и помагат за поддържането на добро зрение, пише New York Post.