Бронираните мерцедеси за Радев и Денков пристигнаха в НСО

Премиерът и Росен Желязков ще се возят на лимузините само до ротацията

Новини
16:16 - 12 Февруари 2024
3120
Бронираните мерцедеси за Радев и Денков пристигнаха в НСО

Бронираните мерцедеси, предназначени за превоз на президента Румен Радев, премиера Николай Денков и шефа на Народното събрание Росен Желязков, пристигнаха в НСО. Академикът и парламентарният шеф обаче ще се возят на тях само до ротацията на 6 март.

Бронираните лимузини ще се ползват и при чужди делегации, които са с висока степен на застрашеност, обясниха от НСО. Триме лимузини са били осветени от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Трите бронирани мерцедеса бяха поръчани още през есента на 2022 г. като всеки един от тях струва по 1 млн. лв. Въпреки че победител бе обявен още през 2022 г., договорът за доставка на трите бронирани лимузини между НСО и "Силвър Стар Ритейл" ЕАД – София, собственост на Халед Ахмад ал-Джуфали от Саудитска Арабия, е подписан на 31 март миналата година. В него изрично е посочено, че поръчката е за автомобили от "Мерцедес-Бенц" АД, Германия.

От документацията става ясно също, че колите ще са със сертификати VPAM - BRV за ниво на защита от куршуми и сертификат VPAM - ERV за балистична устойчивост – срещу взрив на покрива, на пода и отстрани.