Броят на глас „Едно, две, три...“, но не са абитуриенти. Що е то?

Враните са показали ниво на интелигентност, невиждано при други животни

Новини
13:15 - 27 Май 2024
2456
Броят на глас „Едно, две, три...“, но не са абитуриенти. Що е то?

Враните вече са известни като едни от най-интелигентните животни в света. Сега обаче експерти откриха, че този вид пернати могат да броят на глас – също като децата, съобщава Мейл онлайн.

При експерименти изследователите са установили, че птиците могат да контролират броя на вокализациите си, като “броят” до четири в отговор на сигнали. Преди да усвоят символичното броене, при което определени думи се отнасят към определени количества, малките деца често издават определен брой звуци, които съответстват на количеството на обектите, които виждат.

Изследователи от Университета в Тюбинген, Германия, обучиха три врани да издават между един и четири конкретни звука в отговор на визуални и слухови сигнали. При всеки опит враните трябвало да произведат определен брой вокализации и да посочат края на вокалната последователност, като кълват поставена пред тях цел.

Учените установили, че 

враните могат да произвеждат определен брой вокализации успешно и съзнателно

в отговор на определени сигнали - степен на контрол, която все още не е наблюдавана при други животни.

Според резултатите, публикувани в списание Science, птиците изглежда са планирали броя на вокализациите, преди да ги започнат.

Анализът също така показа, че времето и характеристиките на първата вокализация предсказват общия “брой”, до който те ще броят, като всеки “брой” има различни акустични характеристики в сравнение с другите. Това е

подобно на начина, по който “едно”, “две”, “три” и “четири” звучат различно в човешката реч.

Това умение при враните също така съответства на уменията на малките деца за изброяване, преди да се научат да разбират думите за бройните числителни. Следователно тази способност на враните вероятно представлява еволюционен предшественик на истинското броене, при което числата са част от комбинаторна система от символи, казват изследователите, предаде БТА.

Предишни изследвания са установили, че враните са

“също толкова умни, колкото и маймуните”,

когато става въпрос за логистично мислене и използване на инструменти. Това включва способности като тези да се разпознават в огледалото и да изпитват емпатия.