Броят на търсещите убежище в ЕС отново нараства

През 2015 в Европа са пристигнали повече от един милион души

Свят
12:19 - 11 Юни 2019
1430
Броят на търсещите убежище в ЕС отново нараства

Броят на търсещите убежище в страните от Европейския съюз отново нараства, макар да се наблюдава тенденция към намаляването им спрямо началото на кризата с бежанците през 2015 г., отбелязват германски медии.

В периода от януари до април около 206 500 души са кандидатствали за убежище за първи път в ЕС, което представлява 15% увеличение в сравнение със същия период на миналата година.Увеличението се дължи на рязкото нарастване на броя на кандидатите от Венецуела, Колумбия и Западните Балкани, които не се нуждаят от виза за пътуване до ЕС.

След пристигането на повече от милион мигранти в Европа през 2015 г., много от които търсят закрила от насилието в Близкия изток и Африка, броят на кандидатите за убежище в ЕС намаля през последните години. Това се дължи отчасти на усилията на Европа за намаляване на миграцията, включително споразумението от 2016 г. с Турция.

В знак, че тенденцията към спад може да се забави, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището посочи в доклада си за март, че молбите за убежище нарастват, като този месец се регистрира увеличение с 20% в сравнение с март 2018 година.