БРУТАЛНО: Кирил офертирал Йордан Цонев да го подкрепи за шеф на НС срещу отказ от хартията

Зам.-шефът на ДПС нарече драмите в парламента "панаир", покани Петков да го опровергае, ако лъжел

Политика
12:21 - 18 Ноември 2022
2803
БРУТАЛНО: Кирил офертирал Йордан Цонев да го подкрепи за шеф на НС срещу отказ от хартията

В началото на този парламент Кирил Петков е отправил оферта към Йордан Цонев - "Продължаваме промяната" да подкрепи избора на председател на Народното събрание, ако ДПС оттегли подкрепата си за внесените от БСП промени в Изборния кодекс, с които се въвежда и хартиената бюлетина паралелно с машините.

Това разказа самият Йордан Цонев в декларация от парламентарната трибуна днес по повод напускането на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" на пленарната зала, цитиран от "24 часа". 

Панаирът, който се разиграва в НС от ПП и ДБ, и който започна от самото начало на този парламент, се нарича Изборен кодекс, каза Цонев. Тук започнаха оферти не за избор на председател и как да се преодолее конституционната криза, а за това, че ще подпомогнат избора на председател, ако ние оттеглим подкрепата си за проекта на БСП. Лично аз получих такава от Кирил Петков.  Ако смята, че лъжа, да заповяда в залата да ме опровергае, каза още Цонев.

Панаирът и пазарлъците започнаха още тогава, категоричен бе зам.-председателят на НС от ДПС.

Той обори лъжата, че се заменя машинното гласуване с хартия. Машините си бяха и остават в ИК, но сега се дава право на хората да изберат как да гласуват, обясни Цонев. И напомни, че от 2016 г. ДПС предлага 100% машинно гласуване, но с машините и по начина, по който се гласува в най-голямата демокрация в света - в САЩ. Трябва да вземаме пример от най-добрите, а не от диктатурите, обясни Цонев.

Той напомни, че сегашният Изборен кодекс бе приет на Разпети петък.  Тогава, според християните, и птичките спират да пеят, и природата млъква от тъга и мъка, каза Цонев. А тогавашното мнозинство обърнало България към венецуелската, а не към американската демокрация.

Цонев напомни, че ДПС предлагаха да има 100% машинно преброяване на хартиените бюлетини със сканирани машини, но това не бе прието от тогавашното мнозинство.

Обществото не може да бъде лъгано, лъжата не може да бъде норма на обществото. Хората чакат да започнем да им решаваме кризите, критикува още Цонев. Той напомни, че всички депутати са изпратени от хората в парламента с тази мисия - да съставят правителство, което да им решава проблемите. А решаването на всички кризи започвало от майката криза - политическата.