БРУТАЛНО: Пред фалит ли е Поморие след пореден успешен сезон?

15-хилядният град натрупал дългове, колкото областен - близо 20 милиона лева

Политика
17:10 - 14 Август 2023
8237
БРУТАЛНО: Пред фалит ли е Поморие след пореден успешен сезон?

Третият по големина град на родното Черноморие след Варна и Бургас - Поморие, се оказа затънал в дългове в навечерието на местните избори и заявките на кмета Иван Алексиев отново да се кандидатира за поста наесен за четвърти пореден мандат. 

Над 19 милиона лева дългове е натрупала неговата община, при това по данни на Министерството на финансите на Асен Василев едва до края на март тази година, става ясно от справка на местното Гражданско сдружение "Бъдеще за Община Поморие".

От данните се разбира, че Анхиало е в заеми, колкото областен град от калибъра на Монтана. А на всичкото отгоре е класирано на седма позиция от всички в страната в отрицателната статистика. Очаквано, първенци са София (с 628 милиона), Варна (със 105 милиона) и Пловдив (с 57 милиона лева) по дългове. 

По официални данни от националното преброяване миналата година в Поморие живеят около 15 000 души. В Пловдив те са над 300 хиляди. 

На този фон кметът декларира именно по въпроси на въпросното гражданско сдружение за финансовата рамка на града и салдата й, че всички общински предприятия работели оптимално и без никакви просрочия. 

"Вероятността от затруднения при обслужване на дълга е изключително ниска", твърди още той и добавя, че общината си направила нужните калкулации, за да не се стига до фалит. 

Признава обаче следните трудности при събирането на данъците. В началото на летния сезон, към 30 юни тази година 14% от налозите, които е трябвало да си прихване общината, не са обслужени. 

Поморие се радва на пореден суперуспешен летен сезон с високи цени на нощувките, почти пълни хотели и квартири и нова система за паркиране, внедрена именно от общината. Това лято целият стар град е разчертан или с платени абонаментни места, или със "синя зона", или с платени паркинги, пукащи се по шевовете.