Брутният национален дълг на САЩ прехвърли $31 трилиона

Ситуацията се влошава заради високите лихви и силния долар

Новини
13:44 - 05 Октомври 2022
2080
Брутният национален дълг на САЩ прехвърли $31 трилиона

САЩ започват новата фискална година с брутен национален дълг, който вече е над 31 трилиона долара, според доклад на финансовото министерство във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Дългът приближава законоустановения лимит от приблизително 31,4 трилиона долара. Конгресът на САЩ гласува, че това е максималната сума, която американското правителство може да заеме. Огромният дълг се отразява негативно на и без това слабата икономика на САЩ,

която е изложена на висока инфлация, повишаващи се лихвени проценти и силен щатски долар.

Докато президентът на САЩ Джо Байдън изтъква усилията на своята администрация за намаляване на бюджетния дефицит и за ограничаване на високата инфлация, икономисти предупреждават, че нивото на брутния национален дълг е обезпокоително високо, отбелязва АП.

Икономистът Оуен Зидар от университета в Принстън коментира, че повишаването на лихвените проценти ще оскъпи дълга на САЩ и „ще изостри проблемите, които той поражда“.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши основните лихвените проценти няколко пъти през тази година в опит да овладее инфлацията в страната.

Икономиката на САЩ се е свила с 0,6 на сто на годишна основа от април до юни

на фона на скока в цените на потребителските стоки, обяви на 29 септември правителството, цитирано от Асошиейтед прес, без да коригира предишната си прогноза за второто тримесечие.

Това е второ поредно тримесечие на икономическо свиване, което е неофициално емпирично правило за рецесия. Повечето икономисти, позовавайки се на силния и устойчив пазар на труда, смятат, че водещата световна икономика все още не е в спад. Те обаче са обезпокоени, че може да поеме по пътя на рецесията, тъй като УФР на САЩ повишава лихвите, за да удържи инфлацията.