Брюксел бистри протестите в България през октомври

Политика
10:26 - 11 Септември 2020
3552
Брюксел бистри протестите в България през октомври

Дебат за върховенството на закона в България ще има в първата седмица на октомври в пленарната зала на Европейския парламент, обяви от Брюксел Елена Йончева в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите й тя самата работи и за резолюция. Всичко това се правело за държави, които се намират в много критично положение. "Така че този дебат ще има конкретни последици за България", каза Йончева.

"Беше представено, че такъв дебат в пленарната зала е нещо историческо. А последните дебати в парламента бяха за Испания, Гърция, Полша", репликира обаче евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. Той беше в студиото веднага след интервюто на Антон Хекимян с Елена Йончева и тв водещият го разпитва основно за коментари на нейните думи.

Така Новаков обясни още, че и в онзиденшното заседание на Комисията за права и свободи не е имало нищо извънредно. "Не може да представяш едно рутинно заседание в Комисията за права и свободи като изслушване за България, след което страната ни никога няма да е същата", каза той.

По думите му на това заседание основните изказвания са били на евродепутати социалисти, които не са идвали скоро у нас.

Според Йончева обаче дебатът е бил много важен, защото казва, че механизмът за наблюдение продължава да съществува и никой не се ангажира с неговото отпадане. По нейните думи два механизма на Европейската комисия ще наблюдават България - новият, който ще наблюдава върховенството на закона, както и медийната свобода в 27 държави, и старият - от 2006 г. - за сътрудничество и проверка.

Според Новаков обаче механизмът ще е само един - за върховенство на закона, и се отнася за всички държави. "Оттук насетне механизъм ще има за всяка държава членка", каза той. Обясни, че другият механизъм продължава, но само за Румъния. Самата ЕК е обявила миналата година, че тогава е бил последният доклад за България.

Според Новаков нов доклад за България не се подготвя, а Европейският съвет съвсем формално не е отменил отпадането на механизма за сътрудничество и проверка.

Двамата евродепутати продължиха задочния си спор и заради председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск. Според Йончева Туск бил отказал колективна подкрепа на ЕНП за Борисов.

Новаков обаче твърди: "Туск каза, че познава премиера и не може да го сравни с диктатор - това го чух с ушите си", тъй като, за разлика от Йончева, евродепутатът е бил на партийната среща, където Туск е говорил.

По повод предстоящите избори за лидер на БСП Йончева обясни, че за първи път в партията няма дебат. В студиото тя каза: "Разтревожена съм от процесите, които стават в БСП. За първи път в БСП няма дебат. Мисля, че след изборите ще започне големият дебат какво се случва в партията. Не е въпросът кого ще подкрепиш, а кой с каква платформа излиза на тези избори.

Няма избирателни списъци, което е абсолютно безпрецедентно. Не разбирам защо БСП трябва да се присъединява към протестите, тя трябваше отдавна да води тези протести.

Хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията. На думи Нинова се бори срещу корупцията. Аз й вярвах, защото винаги ме е подкрепяла в битката ми срещу корупцията до момента, в който тези сигнали (за къщата на Борисов в Барселона, пратени от Йончева до главния прокурор през май миналата година - бел. ред.) бяха подписани само от мен. (Според Йончева Нинова не ги е подписала.) Да сте чули нещо от г-жа Корнелия за аудиозаписа на Борисов, от който си личи, че няма разделение на властите?", завърши Йончева от Брюксел.