Брюксел: Целият регион чака магистрала “Струма” да бъде завършена

Автомагистралата е много важен проект от трансевропейската транспортна мрежа

ЕС
10:11 - 31 Октомври 2022
1959
Брюксел: Целият регион чака магистрала “Струма” да бъде завършена

Автомагистрала “Струма” е много важен проект, който трябва да бъде завършен сега. В това бяха категорични експерти от транспортния бранш, които коментираха темата по време на форума “Източно Средиземноморие и Югоизточна Европа”, проведен в Брюксел.

Изграждането на магистрала “Струма” като част от недовършения транспортен коридор номер 4 беше една от основните теми в панела, посветен на териториалното сближаване на държавите членки чрез инвестиране в инфраструктура. Това е ключово за подобряване на икономическите перспективи и растежа на цели държави.

Автомагистрала “Струма” в България е много важен проект от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), който е необходимо да бъде завършен сега, подчерта Джордж Кремлис, настоящ съветник на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис по въпроси, свързани с околната среда, климата и енергетиката.

Той припомни, че остават едва 15 км през Кресненското дефиле, за да се довърши този проект, който се подкрепя силно от премиера на Гърция и от министъра на транспорта Костас Караманлис. Според Кремлис предложението на България едната линия на магистралата да минава през дефилето, а другата извън него, е много добро. Това решение ще защити района, който представлява територия от Натура 2000.

“Ние подкрепяме проекта, защото той ще намали времето за пътуване от София до Солун до 2 часа с кола. Много е важно да се развие мрежа от автомагистрали, която да свърже България, Гърция и Румъния, подчерта той.