Брюксел готви нов пакет санкции срещу Русия

Свят
20:15 - 20 Юни 2022
3281
Брюксел готви нов пакет санкции срещу Русия

Европейският съюз обсъжда нов пакет санкции срещу Москва. Външните министри на 27-те критикуваха блокираните от Русия доставки на украинско жито. Създадената от войната глобална продоволствена криза ще бъде и основна тема на срещата на лидерите на Общността тази седмица.

Ако продоволствена криза по света продължи, Русия трябва да бъде държана отговорна за ситуацията. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по външната политика преди срещата на върха на лидерите в Люксембург.

„Човек не може да си представи, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част от света хората страдат от глад. Това е истинско военно престъпление”, заяви Жозеп Борел.

Европейският съюз трябва да намери начин за овладяване на глобалната продоволствена криза, смята германският външен министър.

„Ясно ни е, че няма да получим цялото количество пшеница. Но ако успеем да измъкнем дори част, то това все пак би помогнало в глобалното предизвикателство”, заяви Аналена Бербок.

Кремъл нарече незаконно решението на Литва да забрани транзита през своя територия на стоки до Калининградска област. Блокадата ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците. Песков допълни, че Москва ще направи задълбочен анализ и едва след това ще отговори на действията на Литва.

„Решението на Литва да блокира транзита до района на Калининград е наистина безпрецедентно. Това е нарушение на всичко. Разбираме, че решението е свързано с увеличаващите се санкции на Европейския съюз, но го намираме за нелегално”, заяви Дмитрий Песков.

В самата Украйна, ожесточените сражения в района на Северодонецк продължават.

„Очевидно тази седмица трябва да очакваме от Русия засилване враждебните действия. И не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Отново обстрелват горивната ни инфраструктура и искат да влошат ситуацията със снабдяването. Разбира се, ние ще отговорим на това”, заяви президентът Зеленски.

В отговор на инвазията, Украйна забрани публичните изпълнения на руска музика. В текста на законопроекта се твърди, че творчеството от страната на агресора може да цели отслабване на украинската държава. Изключение ще се прави само за творците, които публично са заклеймили войната.