Брюксел не е сигурен дали ще има сделка за Брекзит

Фон дер Лайен подчерта, че е "напълно наясно" със ситуацията

Свят
13:44 - 25 Ноември 2020
390
Брюксел не е сигурен дали ще има сделка за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред евродепутатите, че "не може да каже днес дали в крайна сметка ще има споразумение" за Брекзит, въпреки че е постигнат напредък по няколко важни въпроса на търговските преговори, информира ДПА.

След месеци на безизходица, Фон дер Лайен подчерта пред Европейския парламент, че са положени големи усилия на преговорите за приемането на условия за полицейското и съдебно сътрудничество, както и по отношение на споразуменията в социалната сфера.

Германският политик подчерта, че има вероятност да включат във финалния текст и условията за стоките, услугите и транспорта.

"Все още има три въпроса, които могат да направят разликата между споразумение и без споразумение", добави тя, като има предвид спазването на социалните и екологични стандарти на ЕС от страна на Великобритания, как да се разрешават споровете и рибарството.

Брюксел и Лондон се опитват да постигнат споразумение за бъдещите отношения. Остават още няколко седмици преди Великобритания да напусне единния пазар на ЕС, което може да доведе до прекъсване на търговията.

Всяка сделка трябва да бъде ратифицирана, най-малко от евролидерите и Европейския парламент, както и от парламента на Великобритания. Има вероятност европарламентът да организира извънредно заседание в края на декември.

Фон дер Лайен подчерта, че е "напълно наясно" със ситуацията, която изниква пред евродепутатите.

В момента преговорите между Брюксел и Лондон се провеждат онлайн, тъй като главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е под карантина заради коронавирус в европейския екип.