Брюксел не иска конкуренция при ваксината против COVID-19

А Тръмп заяви, че иска да проведе срещата на Г-7 през лятото в Белия дом

Свят
15:31 - 26 Май 2020
3452
Брюксел не иска конкуренция при ваксината против COVID-19

Трябва да се избягва конкуренцията между страните във връзка с разработването на ваксина против новия коронавирус (COVID-19), тъй като това няма да бъде от полза за гражданите на никоя държава. За това настоя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от световните информационни агенции.

Коментирайки предстоящата среща на ръководителите на страните членки на Г-7, Мишел отбеляза, че евентуална ваксина ще трябва да се сподели с всички и че Г-7 трябва да се ангажира с подобно споразумение.

Освен това той посочи, че Г-7 трябва да изрази единство и обща стратегия за борба с негативното икономическо въздействие на коронавируса.

Мишел също така подчерта, че реформата на Световната търговска организация трябва да бъде обсъдена между страните от Г-7, особено след като ЕС смята, че всяка реформа трябва да отчита климатичните промени.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да проведе срещата на Г-7 през лятото в Белия дом, с което да се отбележи първият път, когато световни лидери се събират на едно място от началото на пандемията от новия коронавирус.