Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Правилата вероятно ще засегнат големи доставчици като САЩ и Русия

Новини
14:21 - 28 Май 2024
1229
Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Брюксел прие закон, налагащ ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030-а година.

С одобрението на страните от ЕС, общността ще окаже натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на парниковия газ, предава Reuters.

Метанът е основният компонент на природния газ, с който страните захранват електроцентрали и отопляват домакинства. Той е и

вторият най-голям "виновник" за изменението на климата след въглеродния диоксид. 

От 2030 г. ЕС ще наложи максимални стойности на интензитета на метан, отделян от изкопаемите горива в рамките на европейския пазар. Европейската комисия ще определи точните допустими стойности до посочения срок. Вносителите на петрол и газ в ЕС, които пренебрегват ограничението,

могат да бъдат изправени пред финансови санкции.

Правилата за внос вероятно ще засегнат големи доставчици на газ като САЩ и Русия. Москва намали доставките за Европа след началото на войната в Украйна и оттогава беше заменена като най-голям доставчик на газ за Европа от Норвегия. Нейните доставки са с най-нисък интензитет на метан в света.

От 2027-а година Брюксел ще изисква новите договори за внос на петрол, газ и въглища да могат да се подписват само с чуждестранни производители, които следват правила за отчитане на емисиите на метан, еквивалентни на тези в Евросъюза.