Брюксел омекна за газа

Дипломати обсъждат преработено предложение за рестрикциите за потребление на синьото гориво

Новини
16:14 - 25 Юли 2022
4119
Брюксел омекна за газа

Дипломати от страните от ЕС обсъждат преработено предложение за рестрикциите на потребление на газ, преди енергийните министри да се опитат да постигнат споразумение по въпроса във вторник, предава Ройтерс.

Предложението, видяно от агенцията, ще остави на собствена преценка на отделните страни да ограничат използването на газ, както и ще предложи набор от изключения от обвързващата цел - което на практика означава, че страните ще бъдат изправени пред различни цели.

Някои дипломати от страните от ЕС приветстваха последното предложение като основа за сделка, докато други изразиха опасения, че с толкова много изключения Европа няма да успее да спести достатъчно газ, за ​​да издържи през зимата, ако Русия намали доставките.

Един дипломат каза, че целта е да се гарантира, че страните показват солидарност, като се съгласят да действат заедно, като същевременно се гарантира, че предложението не е отслабено толкова много, че да се превърне в "тигър без зъби".

Съгласно предложението, изготвено от Чешката република, която в момента председателства ЕС, страните без връзки с газовите мрежи на ЕС ще бъдат освободени от задължения, което може да обхване островни държави като Ирландия, Малта и Кипър.

Новото предложение оставя националните правителства, а не Комисията, да отговарят за процеса за превръщане на целта в обвързваща, което може да се направи само с подкрепата на мнозинството от държавите.

Припомняме, че по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че държавите от ЕС, които получават газ не от Русия, трябва да демонстрират солидарност със страните, принудени да ограничават потреблението на газ през следващата зима.

Европейската комисия обяви преди няколко дни, че страните от ЕС в целия блок трябва да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август до 31 март, в случай че споделянето на тежестта трябва да стане реалност. Испания и Португалия възразиха, като Португалия нарече искането "несъстоятелно" и аргументира, че консумира само това, което е "от абсолютна необходимост".