Брюксел планира да отмени вносните мита за Украйна

Великобритания обяви, че сваля всички мита върху украинските стоки

Украйна
15:40 - 27 Април 2022
1335
Брюксел планира да отмени вносните мита за Украйна

Европейската комисия предложи днес да бъдат спрени вносните мита за всички продукти от Украйна, за да се помогне на пострадалата икономика на страната да преживее военната атака на Русия.

"Тази широкообхватна стъпка има за цел да подпомогне увеличаването на износа на Украйна за ЕС. Тя ще спомогне за облекчаване на трудното положение на украинските производители и износители в условията на войната с Русия", заяви ЕК.

Еврокомисарят по икономиката Валдис Домбровскис заяви, че "безпрецедентната" стъпка, която трябва да бъде одобрена от законодателите на ЕС и 27-те му държави-членки, ще помогне за поддържане на украинската икономика.

"Това е жизненоважно за спечелването на войната и за възстановяването след нея", написа той в "Туитър".

"Това показва непоколебимия ангажимент на ЕС да помогне на Украйна в труден за нея момент".

Предложението на Брюксел идва ден след като Великобритания обяви, че сваля всички мита върху украинските стоки.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че стъпката е предшествана от дискусии с президента на Украйна Володимир Зеленски за това как най-добре да се помогне на опустошената икономика на страната му.

Блокът твърди, че през 2021 г. двустранната му търговия с Украйна е достигнала рекордно високо ниво от 52 млрд. евро.

Миналата седмица Международният валутен фонд предупреди, че настъплението на Москва ще доведе тази година до 35% срив на украинската икономика.
Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно, за да държи икономиката си на повърхността на фона на "икономическите загуби" и спада на износа, причинени от Русия.