Брюксел поряза Ердоган - не разменя „Швеция в НАТО" за „Турция в ЕС"

Двата процеса са „отделни“ и се случват „успоредно“, обясни ЕК

Новини
17:00 - 10 Юли 2023
3618
Брюксел поряза Ердоган - не разменя „Швеция в НАТО" за „Турция в ЕС"

Европейската комисия отхвърли предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свързване на присъединяването на Швеция към НАТО с кандидатурата на Турция за членство на Европейския съюз, съобщава Евронюз.

Ердоган направи тези коментари преди двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Той призова страните, които блокират кандидатурата на Турция, да отворят пътя за нейното членство, като посочи, че повечето членки на НАТО вече са членки на ЕС.

Въпреки че ЕС и НАТО работят за задълбочаване на сътрудничеството си, институциите на ЕС се въздържат да ги представят като припокриващи се или допълващи се. Присъединяването към НАТО е сравнително лесно в сравнение с присъединяването към ЕС.

"Подкрепям амбициите на Турция да стане член на Европейския съюз", 

каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери във Вилнюс, без да навлиза в подробна оценка на коментарите на Ердоган.

Европейската комисия обаче побърза да разсее идеята, че присъединяването към ЕС и членството в НАТО са някак преплетени, настоявайки, че двата процеса са "отделни" и се случват "успоредно".

"Европейският съюз има много структуриран процес на разширяване с много, много ясен набор от стъпки, които трябва да бъдат предприети от всички страни кандидатки и дори от тези, които искат да станат страни кандидатки", Дана Спинант, заместник главен говорител на Европейската комисия, каза в понеделник следобед.

"Не можете да свържете двата процеса."

Турция за първи път кандидатства за присъединяване към тогава наречената Европейска икономическа общност (ЕИО) през 1987 г., но не беше обявена за официален кандидат до 1999 г., за голямо разочарование на Анкара.

Рамката за преговори беше приета през 2005 г. и беше изпъстрена с препратки към върховенството на закона, "капацитета за усвояване" на блока, важността на "добросъседските отношения" и възможното спиране на преговорите.

През следващите години Турция, под ръководството на Ердоган, успя да

отвори 15 от 35-те глави, които трябва да бъдат завършени в процеса на разширяване, който е известен като сложен и трудоемък.

Европейската комисия ще публикува нов доклад за разширяването през есента, като не се очаква значително подобрение. Това подчертава несигурността за членството на Турция в ЕС.