БСП държи мандата поне до края на месеца?

Първата среща между парламентарните сили щяла да е лакмусът, определи Кристиан Вигенин

Актуални новини
09:22 - 17 Януари 2023
1624
БСП държи мандата поне до края на месеца?

Приемаме третия мандат не с някакъв особен ентусиазъм, защото си даваме сметка колко трудно ще бъде, но смятаме, че нашият политически опит дава шанс да създадем среда, в която партиите да могат да си говорят и - ако има политическа воля, да стигнем до решение за създаване на правителство. 

Това заяви депутатът от "БСП за България" и заместник-председател на НС Кристиан Вигенин по БНТ. 

На Националния съвет утре се очаква да бъде даден мандат на ръководството на БСП да разговаря с всички политически формации.

"Трябва да видим на тези разговори две неща - първо, има ли искрено желание да търсим съгласие за създаване на правителство и ако има такова, да подходим по следващите въпроси - кои са политиките, законите, действията, които трябва да предприеме едно правителство. Да видим какъв хоризонт бихме дали на едно такова правителство дали ще се търси вариант за по-дългосрочен кабинет или по-краткосрочен с ясна програма. Трябва и да обсъдим дали такова правителство трябва да бъде преди всичко експертно, в което да няма политически фигури или в него да участват политически фигури от партиите, които застават зад него, което означава един по-сериозен ангажимент", обясни Вигенин. 

Но не поставяме тези неща като предварителни условия, уточни той. 

Ако при първата среща няма нагласа и няма искрено желание за създаване на правителство, тогава няма смисъл и от следващите стъпки. Ще се опитаме внимателно да преценим какво различно можем да направим този път, за да се направи този последен опит. Този мандат не го разглеждаме като на БСП, а като мандат на целия парламент, който има последен шанс да създаде правителство, допълни Вигенин. 

Парламентарната група мандатоносител няма срок да излъчи министър-председател, но след като го посочи има седмица да представи кабинет. Ако на разговорите видим, че има смисъл и може да се стигне до правителство, няма да бързаме. В противен случай няма защо да задържаме мандата, обясни Вигенин. 

Готови сме да разговаряме разумно, не става дума за отказ от принципи и позиции, категоричен бе той. Призоваваме да не се изваждат напред различията, а общите неща, каза още Вигенин. Дойде време да се правят компромиси, подчерта той.