БСП готова с оправдание при изборен крах: Радев е купувал гласове

Служебната власт на президента не правела нищо срещу алъш-вериша за 2 октомври

Политика
16:40 - 28 Септември 2022
5654
БСП готова с оправдание при изборен крах: Радев е купувал гласове

Нов скандал в червените редици назрява след писмо на шефа на предизборния щаб на БСП Борислав Гуцанов, отправено до президента Румен Радев, че в страната масово се купуват гласове и че е нужна незабавната намеса на всички правоохранителни органи. В обръщението на варненския водач на листата на социалистите обаче той отправя и недвусмислен укор към "Дондуков" 2, че назначената от Радев служебна власт не правела нищо, за да ограни контролирания и купен вот. 

А опозицията в БСП тутакси разтълкува това като предварително подготвено оправдание на "Позитано" 20 при евентуален изборен крах на 2 октомври да посочи именно държавния глава като основен виновник за загубата на БСП.

По информация на наши източници, към писмото на Гуцанов в оставащите броени часове до края на кампанията щели да се присъединят с подобни становища и представители на "Промяната", и на Демократична България. 

"Не допускайте изкривяване на изборните резултати, вследствие на "купуване на гласове". Тази порочна практика руши доверието на избирателите в целия изборен процес и в българските институции и демотивира хората да упражнят правото си на глас", гласи апелът на бесепаря. По думите му имало крупно раздаване на пари и овладяване на цели територии за вота в неделя, но не посочва конкретно кои партии и коалиции търгуват с гласове. 

Гуцанов се оплаква и от това, че нямало чуваемост на сигналите на социалистите. 

"Нещо повече – петима водачи на листи изпратиха отворено писмо до министъра на вътрешните работи. За съжаление, до момента не сме свидетели на реални действия за пресичане на порочните практики", констатира той. И иска незабавна намеса на МВР, ДАНС и прокуратурата. 

Служебният МВР шеф Иван Демерджиев обаче още преди старта на предизборната кампания отказа да включи ресурсите на полицията към общото звено, което функционираше допреди политическите трусове през 2021 г.