БСП и АБВ заедно поднесоха цветя пред Съветската армия (СНИМКИ)

Политика
17:55 - 09 Септември 2019
3828
БСП и АБВ заедно поднесоха цветя пред Съветската армия (СНИМКИ)

Лидерите на АБВ и на БСП-София Румен Петков и Калоян Паргов в късния следобед поднесоха заедно венци и цветя пред паметника на Съветската армия в София, предаде репортер на Lupa.bg от мястото на събитието.

"Има хора, за които 9 септември е денят на свободата", заяви Паргов. "Първо 75 години от 9 септември са колкото много, толкова и малко време, за да може в рамките на последните 30 години историците да се разберат по значението на тази дата. Има много дискусии, спорове, остри при това, включително и протести на моменти. Има една група от обществото, за съжаление голяма част от нея не са между живите, но колцина от тях, които все още са живи, могат да потвърдят, че за тях 9 септември не е дискусионен. За тях 9 септември е денят на свободата, защото те са били смъртници по това време. Такъв е Ангел Вагенщайн" каза още шефът на Градската организация на БСП.


По думите му това, което се случва в последните 30 години разделя обществото на комунисти, на анткомунисти, на фоби, на фили, без значение в коя посока на света. "Считам, че това е една от големите беди на нашето обещство. Така или иначе 9 септември има място в българската история и се надявам, че след 10-15-20 години най-после духовете ще се умиротворят и ще можем исторически правдиво да гледаме на тази дата в българската история", добави Паргов.

Шефът на столичните социалисти коментира е ареста на бившия главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов. "Нека стане ясна причината за ареста на Юрий Борисов - текат всякакви спекулации и могат да бъдат използвани в предизборната кампания", каза Паргов.


"Нямам информация с какви мотиви е задържан г-н Борисов. Надявам се, част по-скоро компенетните органи да осветлят повече светлина по случая и какви са мотивите. Все пак в надвечерието на празника на русофилите на Копринка на 14 септември, пък и днешната дата някак си започна отново да буди спекулации в обществото защо на 9 септември. Някои дори казаха "Връща ли се фашизмът?", допълни още Паргов и посочи, че не му се иска да влиза в такива краски. "Нека все пак да стане ясно от компетентните органи каква е причината за този арест, защото все пак е притеснително", допълни още Паргов.

Той посочи, че Юрий Борисов е бил дългогодишен член на партията, както и на националните ръководства. "В последните 15 години е по-познат в житието и битието си на активен участник в русофилското движение и неговото ръководство", обясни още Паргов. На въпрос дали са разпитвани членове на БСП, Паргов поясни, че доколкото е разбрал са разпитвани членове на ръководството на "Русофили".


"Сега това е много тежко обвинение. За него трябва да има сериозни доказателства, които са свързани с устоите на държавата и с националната сигурност, затова трябва да бъде дадена час по-скоро светлина. В момента текат всякакви спекулации, оттук нататък в една или друга степен използвано включително подозирам и в политическата кампания на местните избори, особено в София", заяви още Паргов във връзка с информацията, че Борисов е арестуван за шпионаж.


Снимки: Агнес Методиева