БСП иска комисия, която да следи за разходите на властта в кризата

Политика
14:26 - 05 Май 2020
1521
БСП иска комисия, която да следи за разходите на властта в кризата

БСП внася проект на решение за Временна комисия за разходите за борбата с COVID-19 и мерки за хората, икономическия растеж и повишаване на потреблението. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

"Във връзка с промените, които се очаква да направим в парламента - промяна на извънредното положение и промяна в други закони, днес ние също обсъдихме нашия план и мерките, които ще внесем за разглеждане в следващите дни", каза Нинова. 

Социалистите са си поставили три цели: това да бъдат мерки, които са ориентирани към грижа за най-засегнатите от кризата хора. На второ място  - държавна подкрепа за онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката. И на трето - мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж.

"Конкретно по тези цели - по отношение на онези групи хора, които останаха без доходи и без никаква помощ в държавата, внасяме предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, които загубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си", уточни лидерът на БСП.

Нинова обясни, че става дума за сумата от 725 лв.

"Предлагаме 30 млн. лв. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители извън всички други европейски средства за подпомагане. Това са стимули за производство", добави лидерът на БСП.