БСП иска пълен отчетно-изборен цикъл в София заради спора с общинските съветници

Някой иска да саботира европейските избори и цялата партия като цяло, подозира Иван Таков

Актуални новини
13:35 - 25 Февруари 2024
1932
БСП иска пълен отчетно-изборен цикъл в София заради спора с общинските съветници

Националното ръководство на БСП иска пълен отчетно-изборен цикъл в София заради разногласията си с общинските съветници в столицата. Това заяви лидерът на социалистите в София Иван Таков.

Червеният пленум се събра в 11,00 часа в централата на "Позитано" 20, за да реши съдбата на общинските си съветници в София. Причината е, че те подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС за председател на Столичния общински съвет Цветомир Петров, въпреки че националното ръководство бе против. Така с тяхна помощ Петров бе избран.

На заседание на Изпълнителното бюро тази сутрин е било взето решение за пълен отчетно-изборен цикъл. Това е било и втора точка в дневния ред на заседанието на Националния съвет, който тече и в този час.

"Решението на Изпълнителното бюро не може да бъде завършено поради липса на кворум. Ако го направят това нещо, наистина ще бъде абсолютно потъпкване на всички уставни норми в партията. Това е пълен отчет на изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах, тъй като това означава обезглавяване на всички организации в София, това са повече от 5000 човека, които сега преди европейските избори ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии", коментира Таков.

"Тъкмо бяхме обединили цялата градска организация заедно с хоризонталните движения на жените, младежите и ветераните и сега отново тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира европейските избори и цялата партия като цяло", посочи общинският съветник.

На въпроса кой иска да ги саботира той отговори:

"Питайте председателя на партията и най-тясното ръководство, тъй като това е тяхно решение и те са настояли за това по наша информация".

По-конкретно наказания съветниците все още не са получили. Таков обаче определи решението като наказание за цялата градска организация.

"Явно за това, че има собствено мнение и че се представи блестящо на местните избори. Явно ревността наистина е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят градската организация, ще я обезглавят, което е наистина тъжно и е саботаж не само към градската организация, а и към цялата партия", обясни той.

"За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка устава и започна без да има кворум", коментира Таков.

Според него тези действия ще влошат резултата на левицата на местните избори.