БСП иска промени в НПК за контрол над прокуратурата

Политика
10:51 - 29 Ноември 2019
1384
БСП иска промени в НПК за контрол над прокуратурата

БСП внася промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с които предлага да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата. Това съобщи председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя даде пример с отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. Нинова посочи, че сега, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство, този процес приключва. По думите й това създава чувство за несправедливост и предпоставки за произвол. "Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд, т.е. всеки, който е подал сигнал и не е получил, според него, адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно със задължителни указания за прилагане на закона", обясни Нинова. Лидерът на БСП посочи, че това отдавна е препоръчано от европейските институции, но досега нищо не е правено. Днес ние предприемаме конкретни действия, за да се наложи контрол върху действията на прокуратурата, добави тя.

Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи и в Закона за изпълнение на Конвенцията по касетъчните боеприпаси и Конвенцията за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.

Във времето за парламентарен контрол на въпроси ще отговарят министрите Кирил Ананиев, Петя Аврамова, Боил Банов, Нено Димов, Росен Желязков и Младен Маринов.