БСП иска Радев да свика КСНС заради хакерската атака

Това е безпрецедентна криза с изтичането на лични данни, заяви Корнелия Нинова

Политика
14:55 - 19 Юли 2019
3984
БСП иска Радев да свика КСНС заради хакерската атака

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с хакерската атака срещу НАП. Според социалистите трябва да се разбере кой носи отговорност по случая с изтичането на данни на 5 милиона български граждани и фирми.

“Да вземем мерки да овладеем тази криза, макар че тя тепърва ще се развива. Последиците тепърва ще се усещат”, заяви Нинова от парламентарната трибуна. Според нея КСНС трябва да се свика, за да може там да се измисли как да се оправи кризата и да се предотвратят бъдещи подобни ситуации.

Колкото и да си заравяте главата в пясъка, няма да ни подмине цунамито с изтичането на данните, каза соцлидерката. Тя подчерта, че става дума за “безпрецедентна криза с изтичането на лични данни”.

"Зададох питане до министър-председателя какви мерки ще предприеме правителството за гарантира на националната сигурност на България и живота, данните и сигурността на всеки българин. Може би очаквано получих от г-жа Караянчева отказ премиерът да дойде и да отговори с аргументи, че не било в неговата компетентност.

Пълна лъжа, защото разполагам със заповед на самия премиер, подписана от него, в която пише, че той в Министерски съвет отговаря еднолично за министъра на финансите. НАП към Финансите ли е?", каза Нинова и посочи, че в заповедта пише, че премиерът отговаря за Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, и Държавна агенция "Технически операции".

"Мисля, че става въпрос за тези служби, за които той отговаря лично. Въпреки това не било от неговата компетентност. Може би това е поредният въпрос, който му задавам и все не е компетентен да каже каквото и да е по която и да е тема", възмути се соцлидерката.

"Сигурна съм, че сте убедени, че това е най-големият пробив в системата за сигурност, който имаме в последните години. След Агенция "Митници", ГРАО, МВР, Министерство на правосъдието, на Народното събрание, ЦИК, сега и НАП", констатира Нинова.

Според нас става въпрос за четири неща. Те са корупция некадърност, безотговорност и безсилие. 

Лидерът на БСП заяви, че на 5 млн. българи животът им, ЕГН-ата им, имотът им, колата им, сметката им, кредитът, ипотеката им са на улицата. "От днес има информация, че хакерски уебсайтове са започнали да ползват това. IT специалисти обясняват от сутринта, че в този момент някой може да тегли кредит от името на всеки българин", каза Нинова. 

Лидерът на БСП попита колко европейски фирми, опериращи в България, са заплашени. "Мисля, че всички", подчерта червената шефка. Според нея цялата ситуация се отразява на Европа. 

 

Снимка: Агнес Методиева