БСП издига Весела Лечева за кмет на В. Търново

Политика
15:26 - 16 Август 2019
7289
БСП издига Весела Лечева за кмет на В. Търново

Весела Лечева е фаворитът на БСП за кандидат-кмет на Велико Търново, след като червените решиха да определят номинациите чрез анкета, предаде в. "Борба". В нея се разиграват десетина имена с варианти за гласуване, а резултатите ще бъдат обобщени и внесени за дискусия от страна на местното ръководство по време на общинска конференция в началото на септември.

Подобна е и процедурата в Горна Оряховица, но докато във втория по големина град от областта за социалистите нещата са ясни, то в областния център ситуацията е доста заплетена. В Г. Оряховица местният лидер на БСП Огнян Стоянов изглежда непоклатим и навярно той ще е единствената кандидатура, която конференцията в железничарския град, насрочена за 4 септември, ще одобрява, а крайната дума ще има „Позитано“.
 
В старата столица обаче все още няма яснота и обединение около едно име. Според отлично запознати предложенията и спряганите кандидати за градоначалници са няколко. По добре позната практика обаче от местната червена централа мълчат по темата с уговорката, че трябва да бъде обобщена анкетата им, която, също по непотвърдена информация, е обхванала близо 500 души.

Фаворит на местните е националката по спортна стрелба Весела Лечева. Авторитетът на Лечева в национален мащаб е безспорен, макар някои анализатори да твърдят, че едва ли би оставила сегашната си кариера, за да седне в кметско кресло. В същото време обаче се изтъква фактът, че в труден за местната структура момент и ситуация, в която няма обединяваща фигура, единствено тя може да се окаже печеливша карта.

Интересен би бил и ходът на социалистите с Христо Костадинов – млад, енергичен и експерт, за когото се припомня фактът, че премина почти през цялата йерархия в НАП без протекции, а само на база качествата си. Ходът на БСП с Костадинов може да се окаже и гросмайсторски, защото той би могъл да акумулира солиден брой десни гласове, за да извади най-накрая социалистите от изборните загуби в Търново. БСП не са имали градоначалник повече от 20 години и силно се надяват този факт да се промени. В проучването са изплували имената на доста известни личности, като бившия народен представител Марияна Бояджиева, адвокат Николай Илчев, проф. Петко Петков и др.
 
Резултатите от анкетите ще се обобщят до края на този месец, а окончателният победител ще бъде посочен през септември. Идеята е по този начин да бъде защитен от обичайните похвати за натиск и дискредитиране, които останалите играчи на политическата арена на местно и национално ниво със сигурност ще ползват.