БСП излъчи втори президент с 2 мандата на "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

Политика
00:02 - 22 Ноември 2021
3694
БСП излъчи втори президент с 2 мандата на "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

Румен Радев стана вторият президент в най-новата история на страната, спечелил втори мандат на "Дондуков" 2 след Георги Първанов, който бе начело на институцията от 2002 до 2012 г. И двамата държавни глава печелят новите пет години и с гласовете на БСП. За разлика от Първанов обаче, бившият командир на ВВС се радва на широка подкрепа, включително от десницата на балотажа в неделя. 

Румен Радев спечели убедително срещу основния си опонент, издигнат също като него от независим Инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ, а впоследствие негласно и от ДПС проф. Анастас Герджиков и с близо 67 на сто победи ректора на СУ във втория тур. Рекордно ниската избирателна активност от едва 31-31% обаче не остана незабелязана и от щаба на президента и вицето му Илияна Йотова. 

Резултатът от балотажа разкри и нови тенденции - докато персоналната подкрепа за Радев се е свила за 5 години с около 500 000 гласа, то досегашното надмощие на ГЕРБ бележи ново дъно - двойно по-нисък вот за кандидата, ползвал се с доверието на Бойко Борисов, в сравнение с изборите през 2016 г., когато кандидатът на партията за "Дондуков" 2 бе Цецка Цачева. 

Забележително е и разместването на политическите пластове при последните национални избори - докато за Радев масово гласуваха и избирателите на Продължаваме промяната, и Има такъв народ, и БСП, за пръв път като фаворит той се прояви дори като фаворит на десницата при разбивката, че над 70 на сто от симпатизантите на ДБ са го подкрепили. Това са и формациите, водещи преговори за съставяне на редовно правителство след 3 поредни парламентарни избори в рамките на годината. 

След като загуби втория тур проф. Анастас Герджиков обяви, че няма намерение да продължи краткотрайния си флирт с политиката и се връща обратно в Алма матер. Вицето му полк. Невяна Митева обаче е сочена за потенциално ново лице на ГЕРБ, вече коментират из политическите среди. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък посвети изборната победа на баща си и на покойния министър на културата и дългогодишно лице на БСП Стефан Данаилов, като трибют към неговата собствена кандидатура през 2011 г. в тандем с Ивайло Калфин срещу бившия президент Росен Плевнелиев. 

Хора се извиха и в родното село на родителите на Радев - Славяново, и в НДК, където бе строен щабът му, а в ГЕРБ замлъкнаха трайно след поражението. 

Очаква се преизбраният държавен глава да се превърне в основен посредник при консултациите за съставянето на кабинет, чийто старт е определен за идната седмица. А новите депутати чакат на нисък старт главнокомандващият да издаде указ за първото им заседание. Lupa.bg вече разполага с информация, че това ще се случи в понеделник, а звънеца ще удари новият дойаен сред народните избраници в сряда, 24 ноември.