БСП към ГЕРБ: Вие си гласувате вот на недоверие

Политика
11:17 - 22 Май 2020
1990
БСП към ГЕРБ: Вие си гласувате вот на недоверие

Вие, колеги, току-що гласувахте вот на недоверие на правителството! Щом не искате тук да дойдат нито премиерът, нито министърът на финансите, нито председателят на бюджетната комисия, нито никой! Ако не знаете, да ви кажа - в момента министър-председателят и финансовият министър в Перник се возят в джипа!

С тези думи зам.-шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски се обърна към депутатите от ГЕРБ по повод несъгласието им в пленарна зала да бъде извикан някой от правителството, който да защити данъчните реформи на властта. Той предложи залата да гласува Владислав Горанов или Бойко Борисов да дойдат в Народното събрание, но мнозинството отхвърли предложението. 

"Не може да гледаме 5 бюджетни закона, без нито едно лице от финансовото министерство да присъства! Кой в тази зала защитава предложенията на управляващите? Даже и парламентарният секретар на министерството на финансите го няма!", не спря Свиленски. 

Колегата му от групата на БСП Драгомир Стойнев също се включи в критиките. "Няма логика да се предприемат действия на парче - искаме цялостна данъчно-осигурителна реформа, която да поведе страната към устойчив икономически растеж", заяви той. 

Стойнев обяви, че не може да разбере точно какво целят от управляващата коалиция.

"Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори, ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори. Защо в тези сектори, където държавата е виновна за тяхното пълно затваряне, мярката 60 на 40 не се превърне в 80 на 0, 100 на 0, 60 на 0? Ето ви реална мярка, с която да може да подкрепите дадени сектори, вместо да предприемате в средата на годината мерки, които били първо политически, после били временни, после целели изсветляване на икономиката. Каква е вашата цел?", попита депутатът от БСП. 

Снимки: Агнес Методиева