БСП казва "Да" на коалицията

Политика
13:19 - 10 Декември 2021 (обновена)
5653
БСП казва "Да" на коалицията

Националният съвет на БСП ще утвърди предложеното от Продължаваме промяната коалиционно споразумение, съобщи икономистът Румен Гечев на влизане в централата на левицата. "Няма причина да не го подкрепим", увери той. С това и трите партньорски партии на "Продължаваме промяната" са готови за парафите, а в понеделник и за същинското гласуване на състава и структурата на МС. 

В този час социалистите се събират на пленума, като и опозицията е "за" кабинет с ПП, ДБ и ИТН, но заяви "против" решаването на конкретните членове на правителството от Столетницата "на подпис", както се очертава. 

Корнелия Нинова ще е най-вероятният вицепремиер и министър на икономиката, но остават спорни имената за сектор "Земеделие", където се надпреварват четирима - Явор Гечев, от страна на вътрешната опозиция, Стефан Бурджев - сочен за лоялен на Нинова, проф. Иван Върляков - някогашен кандидат за кмет на Стара Загора и специалист по зоология, по-скоро също приближен до ръководството; и депутатът от Шумен Иван Иванов, който пък е юрист по образование.

Не са ясни и предложените принципали за отраслите "Туризъм", където се спряга друг верен на "Позитано" депутат - Христо Проданов, и "Социални въпроси". Вчера стана ясно, че кандидатът за поста социален министър Ирена Анастасова е отклонил поканата. 

Началото на пленума започна със скандал - заради броя на регистрирани членове и реалните гласове. Оказва се, че 115 са регистрирани, а 150 - са гласували за дневния ред, предложен от Изпълнителното бюро, но в него имена на министри не са предвидени за обсъждани. 

Кирил Добрев поиска проверка, но бързо бе прекъснат, а Нинова започна изложението си за анализ на изборните резултати и хода на преговорите за кабинета.

Преди старта на заседанието опозиционерът на Нинова изрази опасение БСП да не заприлича на патерицата ВМРО в управлението на ГЕРБ. "Партията ми е важна. Подкрепям Нинова за всеки държавен пост, бих гласувал за всичко, което я удовлетворява, стига да остави партията на мира и без интриги, спокойно да можем да я укрепим", предупреди Добрев.

Негови сподвижници повдигат и темата за подадената от шефката на левицата оставка след изборната загуба и очаквания конгрес в първия месец на новата година, който трябва да я утвърди... ако тя обаче не я оттегли. 

"Това ще бъде тежко управление - и за правителството, и за БСП. Става дума за ляво-дясна коалиция, която обикновено убива левите партии", коментира бившият говорител на служебното правителство и член на пленума Антон Кутев. 

Снимки: Агнес Методиева