БСП: Министърът на икономиката да си ходи

Политика
13:00 - 08 Април 2020
8424
БСП: Министърът на икономиката да си ходи

Министърът на икономиката директно да си подава оставката, защото той е принципал на Българска банка за развитие. А неговият зам.-министър е шеф на надзора на банката. За това призова пред Lupa.bg Румен Гечев, който е зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Той каза това по повод скандалното отстраняване на Стоян Мавродиев като шеф на ББР заради неясен заем от 75 млн. лв., предоставен на колекторска фирма. 

Румен Гечев подчерта, че зам.-министрите се назначават лично от премиера, затова според него е изключено институциите и самият министър-председател да не са знаели за скандалния казус.

„Сумата е голяма и е гледана от надзора. Надзорът е одобрил сделката, тъй като е минала и през Управителен съвет. Подписана е от шеф на правен отдел, от Анализ на риска, от кредитни инспектори“, обясни механизмите Гечев.

Депутатът беше категоричен, че този заем е не само огромен, но и скандален.

„По каква логика Българска банка за развитие ще дава пари на колекторска фирма – това е безумие, противоречи на здравия разум. На колектори, дето обикалят с бухалките за неплатени кредити...“, коментира депутатът.

Румен Гечев съобщи, че преди няколко дни БНБ на практика е одобрила нов директор на мястото на Мавродиев. 

„И аз питам – БНБ давала ли е лиценз на нов управител на ББР? Защото имам пряка информация отпреди броени дни за конкретен човек, който да оглави банката. Те кого лъжат?“, разкри депутатът.

Следващата стъпка според него е незабавно да се намеси прокуратурата и да направи проверка не само за този заем, а за 2-3 години назад, защото това била „банката на олигарсите“.