БСП нарече 50-те лева за пенсионерите "подаяние"

Нинова зове за преизчисление на всички пари за възрастните, готвят закон за старите

Политика
10:50 - 01 Октомври 2020
1467
БСП нарече 50-те лева за пенсионерите "подаяние"

В този ден се обръщаме към управляващото мнозинство, действащите към момента мерки не са достатъчни и не водят до реално повишаване качеството на живота на възрастните хора. Социалните услуги за възрастните хора, така както се реализират днес, не допринасят за изваждането им от групата на най-уязвимата част от обществото и отговорността за това е ваша. Това заяви червеният депутат Георги Гьоков в декларация от името на ПГ "БСП за България" по повод Международния ден на възрастните хора - 1 октомври.

Гьоков посочи, че броят на пенсионерите у нас е 1 978 904 или близо 30 на сто от общия брой на населението. За никого не е тайна, че по-голяма част от тях живеят в крайна бедност, каза той и изтъкна, че средната пенсия е 383.03 лв, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 215,32 лв, а социалната пенсия за старост е 132.74 лв. Жените получават средно със 110-120 лв. по-ниска пенсия от мъжете, посочи депутатът. По думите му минималната пенсия у нас получават над 759 хил. пенсионери или 35,3 процента от общия брой. И всичко това на фона на определен от правителството праг на бедност от 348 лв.

Той определи мерките на правителството за грижа и подпомагане на най-уязвимите хора в периода на пандемия като "подаяние от 50 лв."

Минималната пенсия не гарантира физическото оцеляване, каза Гьоков и настоя за довършване на реформата в пенсионното осигуряване, за преизчисляване на всички пенсии, за премахване на максималния размер на пенсията и увеличаване на коефициента за всяка година прослужено време на минимум 1,33. Гьоков посочи, че всички плащания, които не са свързани с осигурителен принос, следва да се извадят от осигурителния институт, и настоя за приемането на Закон за възрастните хора. А шефката на БСП Корнелия Нинова призова за преизчисление на всички пенсии.