БСП настоява: Безплатна смяна на документите за хакнатите българи

Червените възмутени, че държавата не можа да опази личните данни на гражданите

Актуални новини
11:59 - 26 Юли 2019
3269
БСП настоява: Безплатна смяна на документите за хакнатите българи

БСП предложи Народното събрание да задължи правителството да осигури безплатно смяна на личните документи на желаещите българи след атаката срещу НАП. 

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна соцлидерът Корнелия Нинова обърна внимание, че от вчера НАП публикува приложение, от което всеки може да провери дали са му изтеглени данните. 

"От вчера до днес десетки хиляди са проверили и има такива. Правителството действа абсолютно неадекватно в тази ситуация. Ние поемаме следната инициатива. Смятаме, че трябва да се гарантира сигурността на хората, на сигурността им, държавата да си поеме отговорността, защото държава и правителството не можаха да опазят личните данни", обясни лидерът на БСП. 

"Внасяме проект за решение, с което задължаваме правителството да осигури безплатно смяна на личните докуметни на онези българи, които поискат това и да създаде добра организация това да стане без напрежение, опашки и чакане. Предлагаме това да се свърши в тримесечен срок. От понеделник започваме срещи с Нотариалната камара, Висшия адвокатски съвет, търсим тяхното професионално мнение, за да гарантираме да няма злоупотреби на личните данни на хората“, каза още лидерът на социалистите.