БСП настоява за броене на разписките от машините за вота

Политика
13:55 - 07 Ноември 2021
3765
БСП настоява за броене на разписките от машините за вота

БСП подкрепя преброяването на контролните разписки като гаранция за честността на вота. Ние сме за машинното гласуване и години наред сме го отстоявали в парламента. Факт е, че резултатът от машинния вот се счита за официален и ние не оспорваме това. Но появилите се съмнения за манипулации трябва да бъдат разсеяни с контролно преброяване. Ако това не бъде направено, ще се срине доверието в избирателния процес. Ще намалее избирателната активност, което ще делигитимира избраните органи, това се казва в позиция на ИБ на БСП.

"Основания за тази позиция ни дават единствено фактите:

1. Ключовете за изходния код на машините не са предадени в срока, записан в договора от частната фирма доставчик. Въпреки че са получени в ЦИК със закъснение, комисията не може да ги ползва, заради забрана в лицензионното споразумение, тъй като са авторско право на фирмата. Това е елемент от националната сигурност. Не може избор на президент и парламент да зависят от частна фирма.

2. Наша проверка в ЦИК показва с документи, че има 228 машини извън поръчаните. Те се съхраняват заедно с тези, на които ще се гласува на 14.11.21 г. Ако са частна собственост, защо държавата плаща наем за тяхното съхранение и ги охранява?

3. Ако е вярно, че са за резервни части, стои въпросът защо са необходими нови и цели машини да бъдат разглобявани за части.

Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите. Ако има и най- малко основание те да бъдат обжалвани и касирани, ще хвърлим държавата в нова криза в момент, в който от нас се изисква най-висока отговорност да се гарантира сигурност на българските граждани и стабилност на България", гласи още позицията.

Преди дни Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия да се броят всички разписки от машинното гласуване и да се вписват в протокола от изборите. Преди това мнозинството в ЦИК прие секционните комисии в страната да броят 100% от контролните разписки и резултатът да се включи в протокола. Сред аргументите – допълнителен контрол върху софтуера на машините при отчитането на вота. 

Срещу решението жалба подадоха „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, Петър Славов и Мартин Димитров. Според тях – ЦИК дописва изборния кодекс, така би се удължила процедурата по обработка на резултатите и е възможно напрежение.