БСП отива на избори с 20 леви формации

Топ
16:04 - 05 Септември 2024
2842
БСП отива на избори с 20 леви формации

"БСП-Обединена левица" - под това име БСП и още 20 леви формации подписаха коалиционно споразумение за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

В обединението влизат АБВ, "Българска социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска пролет" на Велизар Енчев, "Движение за социален хуманизъм", "Изправи се, България" на Мая Манолова, ПК "Екогласност", ПК " Тракия", Комунистическата партия на Александър Паунов, "Европейска сигурност и интеграция" на Тома Томов, "Съюз на Отечеството", "Европейска сигурност и интеграция" и др.

Решението на Административния съд е безкрайно ясно и точно потвърждава, че изпълняващ функциите председател на БСП е Атанас Зафиров – така, както е решението на ЦИК, така че имаме всички основания да сме наясно, че коалицията ще бъде вписана нормално и се явяваме по този начин на изборите, коментира пред журналисти председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

Най-накрая има алтернатива на управлението на България, добави Гуцанов, след като председателите на левите формации подписаха коалиционното споразумение.

Самият Атанас Зафиров коментира, че е абсурдно хора, които са изключени от партията, да имат каквито и да е основания и претенции към името „БСП“, към регистрации, представителства или към каквото и да било.

„Искам ясно да кажа, че всякакво подобно поведение граничи все пак и с престъпни състави, защото да твърдиш, че притежаваш нещо, което не притежаваш, е наистина изключително укоримо, а мисля и наказуемо“, подчерта той.

Попитан след делото във ВКС на 9 септември ли ще се регистрират като коалиция и с името „БСП Обединена левица“ ли ще се явят на изборите на 27 октомври, Зафиров обясни, че от днес вече функционират в по-различен режим.

„От днес сме голямо политическо обединение с партньори. Всички свои решения ще взимаме в рамките на нашата лява коалиция. Ние сме в денонощен режим на работа. Това, което постигнахме днес, е плод на усилията на много хора и аз използвам случая да им благодаря искрено и от сърце“, поясни той и отбеляза, че днес е исторически ден за българската левица и призова да не бъде размиван с дребнотемие.

По думите му не са водени никакви разговори за листи, за места, за квоти и за субсидии.„Всички разговори до момента са принципни. Те са на идейна основа и показват нашата твърда решимост този път да го извървим докрай. Всичко останало, повярвайте ми, е маловажно и то ще бъде решено в режим на диалог, партньорство и увереност във високите цели, които сме си поставили“, допълни, Зафиров.

Гуцанов обърна внимание, че смисълът на днешното ляво обединение е „най-накрая да излезем от това дъно, в което се намираме“. „Даже не е и дъно. Поглеждаме нагоре и виждаме дъното. На някого харесва ли му това нещо? Не. На никого. Така че вървим по друг път на развитие на страната“, каза още той, цитиран от БГНЕС.