БСП: Подкрепяме решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

Топ
14:48 - 19 Август 2024
2105
БСП: Подкрепяме решението на президента да отхвърли кабинета "Кожарева"

"Подкрепяме позицията на Радев, която е принципна и последователна. Тук не става въпрос за липса на личностни и професионални качества, а обществена реакция, видима още на консултациите при президента. Не може един възлов министър да е препъни камък за функционирането на цялата държава".

Това обяви изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров на брифинг. Той пприпомни, че БСП бяха категорично против промените в Конституцията. "Най-много вина имат партиите, които са гласували за тези промени - сега много гласовито ad hoc искат да ограничат последствията от тези неграмотно и некадърно направени промени в Конституцията", коментира той. 

По думите му той е попитал тогава Христо Иванов какво ще стане, ако всички, които могат да бъдат номинирани, откажат. "Той ми отговори, че като бъдат номинирани за определен пост, те имат конституционно задължение да поемат този пост. Тоест, позовавайки се на тази хипотези, много бързо може да бъде решена задаващата се конституционна криза", коментира още Зафиров.

Изпълнителното бюро на БСП ще излезе с официални предложения как да се излезе от тази настояща криза.

"Аз се страхувам, че вече сме по ръба на Конституцията. Всякакво безкрайно отлагане на изборите би задълбочило конституционната криза. При всички положения тези избори не могат да бъдат отлагани до безкрайност. Този парламент е изчерпан и несъстоятелен и не бива да взима никакви важни решения", посочи още Зафиров.

Той призова ПП-ДБ да дадат отговори пред обществото защо са променили Конституцията. "Защо бяха съучастници и даже организатори на тези промени и тогава могат да имат право на претенции и да предлагат решения", заяви още Зафиров в отговор на журналистически въпрос.