БСП поиска да се върнат хартиените бюлетини

Социалистите смятат, че катастрофалните им изборни резултати през 2021 г. се дължат на неумението на електората им да гласува машинно

Новини
19:43 - 11 Април 2022
1812
БСП поиска да се върнат хартиените бюлетини

БСП е внесла поправки в изборния закон, с които се връща възможността за гласуване с хартия. Законопроектът е внесен само от трима депутати от партията на вицепрмеира Корнелия Нинова – от председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски, както и от Филип Попов и Румен Гечев. Липсват подписи на представители от останалите формации в управляващата коалиция, каквато е принципната договорка между управляващите.

Изненадващо, социалистите предлагат да се върнат старите правила за гласуване и избирателите сами да решават дали да гласуват с машина или с хартиена бюлетина. Такава беше ситуацията преди промените в Изборният кодекс от април миналата година. В момента законът предвижда в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина да се гласува само с машини, а в по-малките – само с хартиени бюлетини. По този начин се гласуваше на последните два вота – предсрочните избори през лятото на миналата година и изборите през ноември 2021 г. Гласуването предимно с машини намали чувствително броя на недействителните бюлетини.

БСП беше една от партиите, които подкрепиха сегашните правила в повечето секции да се гласува само с устройства. А при гласуването в пленарната зала именно Георги Свиленски беше един от защитниците на поправките и дори се обърна към ГЕРБ с думите: "Кратко поживя вашата идея да има машинно и хартиено гласуване едновременно", като обясни и защо според него от партията на Бойко Борисов настояват хартиеният вот да остане:

"Нали ви е ясно защо искате хартиеното гласуване? Защото само с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в секциите, ГЕРБ никога не може да спечели – не избори, не първо място, а може би процентната бариера".

Действително подкрепата за ГЕРБ се стопяваше с всеки следващ вот миналата година. Избирателната активност също падаше.

Оказа се обаче, че и и БСП претърпя сериозен срив. На изборите през април 2021 г за пръв път от 20 години насам тя бе не втора, а трета сила с едва 480 146 гласа, като губи почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. (955 490 гласа) и се срива дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г. (малко над 500 хил. гласа). На вота на 14 ноември социалистите получиха едва 267 817 гласа. Така в момента БСП дори не са трета, а четвърта политическа сила в парламента. След последните избори едно от оправданията за катастрофалния резултат на БСП, наред с пандемията, се оказа именно машинното гласуване.

Според социалистите, голяма част от техния електорат - предимно възрастни хора, трудно се оправят с машините и се отказват от изборното си право.

"Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност", обяви Корнелия Нинова през януари на конгреса на БСП. Още тогава тя обяви, че "може би е време да осмислим ефекта от машинното гласуване и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин".