БСП поиска оставката на Боил Банов заради казуса с БНР

Политика
12:44 - 22 Октомври 2020
4049
БСП поиска оставката на Боил Банов заради казуса с БНР

ГЕРБ и БСП излязоха с декларации по повод оставката на шефа на БНР Андон Балтаков. До подаването й се стигна, след като Андон Балтаков обвини културният министър Боил Банов, че е подменил предложенията на БНР в проект на закон за изменение и допълнение Закона за радиото и телевизията.

От БСП излязоха първи с декларация и

поискаха оставката на министър на културата, като социалистическата партия изрази подкрепа към искането на директора на БНР за оставката на министър Банов. 

„За втори път в рамките на две години ГЕРБ предизвиква криза в БНР, която е една от последните свободни медии и е хвърлена в хаос”, заяви от парламентарната трибуна Александър Симов от БСП. По думите му, промените в Закона за радиото и телевизията е целенасочена атака срещу БНР и „дава власт на един орган, който отдавна блести със своята некомпетентност”.

От ГЕРБ също излязоха с декларация. Тома Биков бе категоричен, че не могат да приемат, че е имало натиск върху БНР. По думите била сформирана работна група, в която участвали медии и организации, а групата изработила закона в почти пълен консенсус.

„След като мине общественото обсъждане, ще мине и в НС. Не приемаме ултиматум от никого, защото законодателния процес е в началото“, добави Биков.

Той заяви, че Балтаков си подал оставката, защото бил възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии.

„Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират пред тези предложения", заяви Тома Биков. "Защо г-н Балтаков тогава не излезе да каже, че тези предложения всъщност са разумни. Бяхме обвинени в това ,че искаме да превземем БНТ, че искаме да наложим цензура", коментира още Биков. Според него тези предложения трябва да бъдат оттеглени, докато не дойде нова конфигурация. Той коментира и темата за Фонд радио и телевизия и изтъкна, че този фонд никога не е работил.

Биков обвини Христо Иванов и партията му, че оказва политически натиск и казват кой оказва натиск и кой не. „ДБ и БСП оказват натиск върху обществената медия. Те стоят пред БНТ, пред Панорама и казват кой и какво да бъде питан“, подчерта Биков.

„Нашето предложение е държавата да не дава пари на СЕМ, а да минава през друг орган който да администрира обществените медии“, каза Биков.

По думите му дебата тепърва започва. „Ако някой иска да подава оставка - да подава , но не приемам, че закона е направен на тъмно“, добави депутатът от ГЕРБ.