БСП получи и върна мандата, изборите на 11 юли

Общество
11:08 - 05 Май 2021
5142
БСП получи и върна мандата, изборите на 11 юли

Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България" и си го получи обратно.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората - да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела "Борисов".

С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не е била приета. Няма обективна възможност да съставим кабинет, заяви Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза, заяви Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си. Както и да се действа отговорно и експедитивно.

Затова новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори, заяви Радев.

Той обяви, че на 7 май от 9 ч. ще е изслушването на кандидатите за ЦИК. Очаквам указател да бъде народен на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и изборите се очертават на 11 юли, обяви Радев.

Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, каза Радев. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет 

Първите два мандата бяха върнати от коалиция „ГЕРБ СДС" и „Има такъв народ", без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне НС и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

Очаквайте подробности.