БСП предлага създаване на национална гвардия

Политика
17:55 - 26 Ноември 2021
3272
БСП предлага създаване на национална гвардия

Нивото на политическа амбиция, към което трябва да се стремим, е да бъдат изградени модерни, професионални, високотехнологични, подготвени въоръжени сили със съвременно въоръжение и бойна техника, с оптимална организационна и функционална структура, ефикасна система на командване и управление, развита военна наука, конкурентна система за обучение и квалификация. Това каза Теодора Генчовска от "Има такъв народ" /ИТН/ при преговорите за коалиционно споразумение с ПП, "Има такъв народ" и "Демократична България" по темата "Национална сигурност".

По отношение на човешкия фактор в отбраната Генчовска акцентира върху необходимостта от промяна на сегашното положение чрез по-добро образование, атрактивност на професията, достойно заплащане, защита на военната експертиза, осигуряване и гарантиране на военното развитие. Целта е да се създаде оптимална по размер, модерна, добре въоръжена и боеспособна армия, посочи експертът.

От ИТН предлагат обсъждането на възможностите за формиране на резерв, който да включва охранителни, ловни, патриотични и други организации, и Генчовска коментира, че предвид предложението на БСП за формиране на национална гвардия, може да стане добра комбинация и да се положи основата за създаването на такава.

Теодора Генчовска отбеляза, че повечето от приоритетите в дискутираната област съвпадат в програмите на партиите. Тя посочи, че 17 години от членството ни в НАТО сме икономисали значителен ресурс, неинвестирйки в основни оръжейни платформи, достигайки до момента, в който това е довело до проблем в техническите и организационните възможности за отбрана. Като ключови Генчовска определи активизиране на възможностите, произтичащи от членството ни в НАТО, съвместно използване на бази, въоръжения, съвместни формирования, участие в разработки и производство.

Разглеждаме политиката по отбраната и националната сигурност като неотделима част от външната ни политика, каза още Генчовска. Тя акцентира и върху решението за достигане на 2 процента от БВП като разходи за отбрана, от които 20 процента за модернизация. Създаването на фонд за модернизация Генчовска коментира като сходно виждане с предложението на БСП.

Разходите за отбрана са разходи преди всичко за ефективна външна политика, заяви тя. Генчовска добави, че е необходим всеобхватен план за модернизация. Тя акцентира също върху важността на членството ни в НАТО и реализирането на съюзните ни ангажименти. Подчерта също, че силната европейска отбрана е от съществено значение и за Алианса.

Крайно време е в отбранителната система да бъде въведен модерен финансов мениджмънт, който да даде повече права и отговорности на командирите за разходването на средствата, каза още Генчовска. Сред приоритетите на ИТН в областта на отбрана са също насърчаване на отбранителната ни индустрия чрез привличането на промишлеността и институтите при проекти за модернизация и превъоръжаване.

Необходим е критичен и всеобхватен преглед на нормативната и доктриналната база в областта на отбраната, каза Генчовска.

Като важно тя посочи и патриотичното възпитание, където също видя съвпадение с БСП.
Усилията на всички трябва да са насочени към връщане на обществения дебат по темата за отбраната, каза Теодора Генчовска.