БСП "развързва" кесията: Да не се спира тока на бедните, лекарства и учебници без пари

Политика
10:31 - 26 Ноември 2021
3103
БСП "развързва" кесията: Да не се спира тока на бедните, лекарства и учебници без пари

БСП поиска сериозно развързване на социалните разходи за подпомагане на бедните, уязвимите, децата и възрастните хора. От нас са тръгнали всички добри практики. Ние знаем как трябва да се прави социалната политика, каза Георги Гьоков от БСП. Той подчерта, че БСП е била алтернатива на ГЕРБ в последните няколко парламента и са предлагали ред неща в годините. В един от най-важните модули, от страна на БСП участва и бившата социална министърка Емилия Масларова. От ИТН пък се яви Мика Зайкова.    

Стратегически приоритети на БСП са - семейно подохдоно облагане защита на българското семейство, решаване на демографската криза, оставане на младите в страната, обясни Гьоков.

Губим си времето, ако няма бюджет, който да влезе в сила от 1 януари догодина, категоричен бе той. Според него мерките, които бъдещото управление ще предприеме в първите 100 дни са ключови.

БСП поиска в бюджета да бъде разписана спешна целева подкрепа за хора с ниски доходи, месечна субсидия от 200 kw/часа до март за енергийно бедните семейства, нито 1 семейство с ниски доходи да не бъде изключвано от енергийната система, ако доказано не могат да ги плащат наведнъж, като им се даде възможност за разсрочено плащане, осигуряване на дърва за огрев за населението, включително чрез методика за ограничаване на цените и износа им, диференцирани намалени ставки на ДДС - 9% за лекарства и храни от малката кошница и временно на тока от 20 до 9%, безплатни лекарства за всички деца до 14 г, както и безплатни детски градини и ясли.

Социалистите настояват за еднократна помощ в размер на 1 минимална заплата за самостоятелно наети лица в области с ограничителни мерки, помощи за родители, останали вкъщи да гледат децата си заради мерките в размер на 1 минимална работна заплата, обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. да е равен на една минимална заплата, но без да се разписва цифровото изражение на заплатата, удължаване на добавката от 120 лв. за всеки пенсионер до края на извънредното положение, удължаване на текущите мерки за работодатели и служители до края на извънредното положение.

Ето и основните мерки, предложени от социалистите:

- прозрачен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата

- минимална добавка за нощен труд 35% от надницата за нощен час

- регламентиране на дистанционната работа и създаване на дигитални трудови книжки

-  стратегия по доходите

- стъпки за преодоляване липсата на работна ръка, включително по-лесен достъп до пазара на труда у нас от страна на чужденци, но с български произход

- мерки, гарантиращи свързване на образованието с нуждите на икономиката и публичния сектор

- увеличаване на месечната база и квотата за ваучери за храна

- цялостна политика за семейството и младите хора - еднократна помощ при раждане на първо дете - 500 лв, второ - 1000 лв., трето - 1500 лв. и за всяко следващо по 200 лв. 

Георги Свиленски поясни, че с предлаганите помощи, социалистите насърчават раждането на трето дете у нас.

Експертите на БСП предлагат и 10 минимални заплати за майки редовни студентки, еднократна помощ в размер на 10 минимални заплати за всяко второ и трето дете на работещи и осигуряващи се в последните 24 месеца, еднократна помощ от 300 лв. за всички деца от 1 до 4 клас, давана в началото на всяка учебна година, облекчаване на данъците на работещите родители  в размер на 500 лв. необлагаем минимум месечно (данъчен кредит), 0-лев данък по доходите на труд на млади хора до 26 г., безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, безплатни ин-витро процедури.