БСП решава как ще си избира лидер на драматичен пленум

Право на вот ще имат всички членове на партията

Политика
09:32 - 14 Декември 2019
1554
БСП решава как ще си избира лидер на драматичен пленум

Как БСП ще си избира лидер. Това ще обсъжда Националният съвет на партията днес. Той трябва да приеме правилата за провеждане на първите вътрешни избори за председател. Очакванията са това да е поредното драматично заседание на червения пленум.

Основните критерии, на които новият лидер трябва да отговаря са: политическа лоялност и нравствена чистота, висока професионална и политическа компетентност, ръководен и организационен опит, партийна и обществена приемливост, комуникативност и диалогичност.

Датата на избора ще се определи от Националния съвет, но той трябва да се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса. Очакванията са вотът за лидер да е до средата на април, а найвисшият партиен форум да се събере през май. Ще има специална партийна ЦИК, а по места структурите ще формират районни, общински и секционни комисии. Номинации за лидер ще правят всички структури.

Изискването обаче е да бъде спазен устава, в който е записано, че лидерът трябва да има 8 години партиен стаж, от които 4 като член на национални органи. Всички кандидати, които минат проверката на ЦИК, ще бъдат изписани в обща бяла бюлетина по азбучен ред. В правилата се допуска и провеждането на балотаж. Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер на 10 минимални работни заплати, т.е. до 6100 лв. Кандидатите могат да имат застъпници в изборните секции.

Право на вот ще имат всички членове на БСП, като броят им ще бъде предоставен на ЦИК от Националния съвет не по-късно от 45 дни преди датата на избора. А при самия вот ще се изисква партийна книжка. Избирателните списъци ще се правят от местните структури, ще се издават и удостоверения за гласуване на друго място.

Изборите ще бъдат признати за легитимни, ако в тях са участвали повече от половината от членовете на партията. Резултатите трябва да бъдат обявени не по-късно от 48 часа след края на изборния ден. За избран за лидер ще се счита този кандидат, който е получил повече от половината действителни гласове.

Настоящата лидерка Корнелия Нинова вече заяви, че ще участва в битката да е отново начело на партията. Всъщност прекия избор бе разписан в устава преди две години именно по нейно настояване. Оттогава на всеки конгрес вътрешната опозиция иска промяна на основния партиен документ, за да се върне старото положение - избор на лидера от конгреса.

От началото на декември в БСП започна отчетно-изборна кампания, като се очаква на много места да има промени в ръководствата на структурите. Събранията ще трябва да изберат и новите делегати за конгреса.