БСП решава кого праща на преговорите за ново правителство

Ще има и следващо заседание

Политика
07:39 - 26 Юни 2022
3823
БСП решава кого праща на преговорите за ново правителство

Работна група, която да води преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, ще си избере БСП днес.

Националният съвет на партията се събира на "Позитано" 20, за да даде на вицепремиера в оставка и лидер на партията Корнелия Нинова мандат за преговори. Освен нея в работната група е възможно да бъдат включени и заместниците й в партията Кристиан Вигенин и Атанас Зафиров, както и шефът на червената група в НС Георги Свиленски.

Червените линии, от които БСП няма да отстъпи при предстоящите преговори обаче ще бъдат обсъждани най-вероятно на следващо заседание на пленума. Той трябва да определи и с кои партии социалистите няма да разговарят. На предишните избори "черен печат" бе сложен за ГЕРБ.

На този етап няма да се обсъжда и как ще постъпи партията, ако президентът Румен Радев даде третия мандат на БСП.

Правителство с ясно разписана програма и ясен хоризонт - това бе основният вариант, предложен от Корнелия Нинова, когато преди две седмици столетницата обсъждаше каква позиция да заеме след излизането на ИТН от коалицията. Тогава лидерката предложи да се говори отново във формат четирите партии - ПП, БСП, ДБ и ИТН, но този път да има изработена конкретна програма и партньорите да подпишат общо споразумение.