БСП решава кой ще е шеф БНБ

Утре левицата ще чуе и двамата кандидати и ще реши кого да подкрепи

Новини
20:52 - 28 Март 2022
3077
БСП решава кой ще е шеф БНБ

През следващата седмица се очаква да се изясни дали ще бъде избран нов управител на БНБ. Засега и двамата кандидати - Любомир Каримански и Андрей Гюров, не събират достатъчно гласове.

Депутатите от БСП ще изслушат във вторник двамата кандидати за БНБ, за да решат за кого да гласуват. Любомир Каримански и Андрей Гюров ще изложат своята визия за националната банка.

В парламента обаче се готвят и за вариант, при който нито един от двамата депутати от “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната” не успява да събере 50 плюс 1 гласа в пленарната зала.

Според първоначалните сметки на “24 часа” Каримански може да събере 118 гласа, ако бъде подкрепен от партията си, ГЕРБ и ДПС. Гюров пък може да разчита евентуално на 109 в своя полза с тези на “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Това показва, че и на двамата не им стига вот, за да бъдат избрани.

Категоричната позиция на ГЕРБ, че няма да подкрепи обаче никого, намалява силно шансовете и на двамата. Възможно е и ДПС да предприеме тази тактика.

Тогава може да се стигне до компромисен вариант, при който да се гласува втори мандат на сегашния управител Димитър Радев. Остава отворена и опцията за обявяване на нова процедура, ако Каримански или Гюров не съберат нужните гласове.

Развръзката, или поне насока към кой вариант ще се отиде, се очаква през следващата седмица. Самият Каримански предположи, че до гласуване кой да застане начело на БНБ ще се стигне около 7 април.

Всъщност преди това да се случи, двамата кандидати трябва да бъдат изслушани в бюджетната комисия на парламента, но за тази седмица тя няма насрочено заседание. По принцип комисията се събира в четвъртък, което се пада точно 7 април. След това идва и окончателното гласуване от депутатите в пленарната зала.