БСП реже Корнелия: Не може да се кандидатира за лидер

Любимецът на Нинова Калоян Методиев се запъна - остава депутат, червената група се свива до 18 депутати

Политика
14:40 - 17 Юни 2024
8583
БСП реже Корнелия: Не може да се кандидатира за лидер

След Изпълнителното бюро на БСП, и Контролната комисия на партията е напът да обърне гръб на Корнелия Нинова, научи Lupa.bg от свои източници на „Позитано” 20. Очаква се въпросната комисия да й отреже пътя към пореден лидерски мандат, като излезе със становище, че тя няма право да се кандидатира отново.

Според устава на партията, наложен от самата Нинова, председателят на БСП няма право на повече от два мандата.

Конфликтът между Корнелия и съпартийците и се задълбочи след отказа й да се съобрази с решението на Изпълнителното бюро и да стане депутат от София. Вместо това Нинова влезе от Благоевград и така отвори място за любимеца си Калоян Методиев. Той обаче е крайно недолюбван от социалистите и затова те обявиха, че няма да го приемат в парламентарната група.

Въпреки това до този момент Методиев не е дал признаци, че се отказва от мястото си в Народното събрание.

„Във вторник предстои заседание за сформиране на парламентарната група. На него ще се гласува Калоян Методиев да не бъде част от ПГ на БСП. Това означава, че щом той иска да влезе в Народното събрание, ще е независим депутат”, обясни през Lupa.bg социалист.

Така обаче групата на БСП ще спадне до драматичните 18 депутати.

Междувременно най-лоялният на Корнелия Нинова – Георги Свиленски, също не се съобрази с партийното решение и влезе в НС от Плевен, вместо от София, като така направи път за Михаил Ставрев от София. Ставрев минава за човек на Корнелия Нинова. Чрез него, Свиленски и още двама-трима души тя разчита на някаква подкрепа в парламентарната група, за да задържи властта си. Много по-вероятно е обаче този път силите й да не стигнат и този път да загуби битката в БСП.