БСП събира хидроинженери за водната криза

Откъде ще дойдат тези 1 млрд. лв. за ВиК холдинга, пита Нинова

Политика
11:31 - 21 Януари 2020
1411
БСП събира хидроинженери за водната криза

БСП са поканили на „Позитано” 20 всички авторитети, хидроинженери, енергийни специалисти, строили повечето водни съоръжения у нас годините назад. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова тв. 

„Те знаят за какъв обем са го строили, за какъв капацитет, къде може да има връзки и къде - не, какво да се избегне и къде може да има опасности. Това всичко ще обсъдим утре”, уточни Нинова. 

Тя беше категорична, че решението за ВиК холдинга е взето панически. "Задава повече въпроси, отколкото дава отговори. Например - този холдинг няма да обхване цялата система, ще обхване 50-60% - там, където има държавно участие", коментира Нинова. 

Тя подчерта, че уважава казаното вчера от Йорданка Фандъкова. А именно - че една криза не може да се потушава с потенциална нова криза. "Трябва да бъдем съпричастни с каквото можем, но без да има риск за София", уточни ледерът на БСП. 

Корнелия Нинова обясни, че вотът за недоверие не засяга само темата с водата. "Проблемът с водата е системен и национален - има го в Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч, Ботевград. В Перник проблемът е най-остър, но не бива да се съсредоточаваме само там. Проблемът е национален и се дължи на крайно некомпетентното управление на целия сектор”, коментира тя. 

Нинова обърна внимание на това, че няма експертиза за какво точно ще отиде този един милиард, който се планира за новия ВиК холдинг. 

"Тези пари ги няма в бюджета. Откъде ще дойдат? Ще правят ли нов бюджет? Актуализация? Ще влиза ли в парламента?”, попита Нинова.

Тя припомни, че подобно „упражнение” са направили с язовирите преди година и половина. Тогава бяха отпуснати 500 милиона извън бюджета с решение на МС.

„След две години резултатът е такъв - 400 язовира са в предаварийно състояние, а 113 са с неизвестна собственост. Къде са 500-те милиона?”, попита още Корнелия Нинова.

Нинова бе категорична, че политиците трябва да стъпят на експертиза и отбеляза, че от вчера са възникнали съмнения дали стената на Бели Искър ще издържи. По мнение на левицата първо трябва да се ремонтира стената и този, който не го е направил през последните 5 години, да си понесе отговорността.