БСП се чуди: Законни ли са "референдумите" в Украйна

Свиленски не можел да говори от името на партията, "Позитано" 20 щяло да реши преди вота на 2 октомври

Политика
13:16 - 26 Септември 2022
2361
БСП се чуди: Законни ли са "референдумите" в Украйна

БСП все още няма позиция дали ще признае "референдумите" в окупираните територии в Донбас и Южна Украйна. Това се разбра от думите на кандидатът за депутат от левицата Георги Свиленски пред "Нова телевизия". Той уточни, че тази седмица Националният съвет на партията ще се събере, за да обяви позицията си.

„Позицията ще е преди изборите. Не мислете, че бягаме от темата и БСП няма да има позиция. Но нека да говоря от името на партията”, каза Свиленски.

Гласуването на т.нар. референдуми за присъединяване към Русия, организирани от Москва, започна миналата седмица в провинциите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие на изток и югоизток. Те представляват около 15% от територията на Украйна, гласуването в тях, според плана на Русия, трябва да протече от петък до вторник. На местното население е забранено да напуска местонахождението си до приключване на четиридневното гласуване. Въоръжени войници влизали в домовете да "призовават" за гласуване, имало е и заплахи с уволнение от работа при отказ, според свидетелства разказани пред инфпрмационни агенции. 

Свиленски каза, цитиран от "ОFFNews", че санкциите срещу Русия трябвало да бъдат спрени и повтори, че “Газпром” за 1 месец увеличи печалбата си с 40 милиарда. 8 милиарда отиват директно в Кремъл като дивидент. Наказаната страна получава 40 милиарда, а тези, които я наказват – Европа, ще се къпем 1 път в седмицата. Санкциите не са път към мира. Ние казваме да се спрат всички военни действия и да се преговаря”. В същото време данните на ЕС показват, че за 2022 г. Русия ще има най-лошите икономически показатели за последните 30 години. Страните в ЕС се отказват от доставките на руски газ. Преди нахлуването в Украйна Русия осигуряваше 40% от доставките на газ за Европа, но сега този дял е 9%. 

За това дали България би трябвало да дава убежище на руснаци, които искат да избягат от мобилизация, Свиленски каза, че това е вътрешнополитически въпрос на Русия и страната ни не трябва да се меси. Държавата има нужда от парламент и правителство, но това няма как да се случи, ако има 8 или 10 партии, коментира още Свиленски.

„Една седмица преди изборите, призовавам българските граждани да гласуват за политически сили, които могат да сформират кабинет. Хората да решат какъв да бъде кабинетът – дали да е на ГЕРБ, или такъв със социална насоченост, какъвто беше нашият”, каза Свиленски.