БСП се готви за ляво обединение

Вътрешнопартийните проблеми обаче могат да го спънат

Новини
09:27 - 26 Юли 2024
1240
БСП се готви за ляво обединение

БСП се готви за ляво обединение с по-малки формации на бивши лица на партията в очакване на очертаващите се поредни предсрочни избори. Идеята е то да бъде обявено символно в навечерието на събора на социалистите на Бузлуджа.

Евентуалната коалиция обаче може да се спъне във вътрешнопартийното противопоставяне между лагера на подалата оставка като председател Корнелия Нинова и временното ръководство, съставено от нейни доскорошни поддръжници.

Причината е, че и в момента е въпрос кой представлява БСП и следователно кой подписва коалиционни споразумения

и регистрира партийни листи. Макар Нинова да подаде оставка на 11 юни, тя все още фигурира като председател на социалистите в Регистъра на политическите партии. До това се стигна заради юридически хватки. Съдът първоначално вписа сегашния и.ф председател Атанас Зафиров, но решението беше обжалвано от близки до Нинова пред Върховния касационен съд, който все още не се е произнесъл. И така смяната на представляващия партията на практика е блокирана.

"Има заявление от г-н Зафиров да бъде вписан като представляващ партията и има срок за обжалване. Казусът е висящ, докато се произнесе ВКС. Аз съм председател в оставка и да, трябва да подписвам документите, докато съдът не се произнесе", каза в четвъртък Корнелия Нинова пред БНР.

Позицията ѝ показва, че няма намерение да съдейства на Зафиров и временното ръководство.

Социалисти признават пред Mediapool, че казусът е сложен и действително може да се превърне в проблем, а уставът няма ясен отговор на настоящата ситуация. По думите им най-лесното решение би било спешен партиен конгрес, на който да се промени уставът и Нинова да бъде официално сменена. Пред такъв развой обаче има перипетии – сегашното ръководство не иска да насрочи партиен форум, защото се надява в следващите месеци да затвърди позициите си, за да елиминира евентуални противници за лидерския пост и да вземе официално партийната власт.

С кого ще е лявото обединение

Очаква се в петък да бъде подписан "манифест за съвместни действия и съвместна работа на цялото ляво пространство", в които да участват БСП, "Левицата" (от която са част АБВ на Румен Петков и "Движение 21" на Татяна Дончева), 'Изправи се, България" на Мая Манолова, както и всички досегашни коалиционни партньори на БСП.

Въпросното ляво обединение се подготвя дълго, а временното ръководство на БСП проведе редица срещи за него.

"За лявото обединение основен проблем е тези години, в които на членовете на БСП се втълпяваше как други леви формации били паразитирали върху БСП, и били забивали нож в гърба. Ама политиката е конкуренция на идеи, на организационни умения. Като можеш да направиш една партия, започвайки от нула, без нито един човек и борейки се за всеки, и стигайки до някакви резултати, парламентарно представителство, съветници, тогава ще видиш как е лесно и как е трудно. От позицията на голяма партия и баба знае! Независимо от това не можеш да отричаш другите хора, другите идеи, другите мисли. Говорим за обединение и правим нужното за обединение, защото смятаме, че това ще даде на левите хора повече шанс техните реални интереси да бъдат реално защитени от един по-мощен политически субект", написа в сряда Татяна Дончева във Фейсбук.

Извън бъдещото обединение остават Ваня Григорова и нейната "Солидарна България", с която Манолова доскоро беше в коалиция. "Смяната на Нинова не променя политиката на БСП", каза Григорова по-рано тази седмица пред БНТ.

Подалата оставка като председател Корнелия Нинова очаквано се обяви против инициативата на временното ръководство. "Според мен от това обединение, което се опитват да правят колегите, ще последва по-голямо разединение", каза в сряда тя пред бТВ.

Разделението в БСП

Неофициално в кулоарите на парламента говорят за групата на партията като две отделни – на БСП и на БСП-Нинова. Препратката е към въпрешнопартийната война между Ахмед Доган и Делян Пеевски с техните лагери, наричани ДПС-Доган и ДПС-Пеевски. Подобно на движението, и в БСП има два пресцентъра за враждуващите лагери. При социалистите обаче въпрешнопартийното противоборство не доведе до скоростно разцепление на парламентарната група, както стана с тази на движението. Изключен беше само близкият до Нинова бивш шеф на младежкото СДС Калоян Методиев, но самата тя и останалите ѝ поддръжници останаха част от групата на БСП.

Социалисти коментират неофициално, че Нинова още не може да свикне с това, че вече не е в ролята на авторитарен лидер на партията и част от доскорошните ѝ поддръжници се обърнаха срещу нея. В нейния лагер останаха депутатите Иван Ченчев, Георги Свиленски и Христо Проданов, както и Калоян Методиев, който обаче не е член на БСП, пише mediapool.bg.