БСП се събира на Бузлуджа

Хиляди социалисти се очаква да дойдат на историческата поляна под чинията

Топ
09:42 - 27 Юли 2019
3119
БСП се събира на Бузлуджа

Социалисти от цялата страна се събират днес преди обед на историческата поляна под връх Бузлуджа, за да присъстват на традиционния събор на БСП. С него се отбелязват 128 години организирано социалистическо движение в България. Първите ентусиасисти дойдоха на поляната още преди 9 часа сутринта.

Съборът е под мотото „Бузлуджа 2019 - Единни за България“. На историческия връх ще бъде обявен носителят за тази година на Националната награда за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора“.

От 10,30 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от габровско-севлиевския отряд. В 11,30 часа на сцената под върха лидерът на БСП Корнелия Нинова ще произнесе слово.

Художествената част ще продължи в 12.30 часа с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. В 13,30 часа на поляната над хижа „Малка буза“ ще се проведе младежката дискусия „Оставам в България, променям своята община“, в която ще участва и соцлидерът Корнелия Нинова.

От 14 часа на историческата поляна ще се проведат и срещи на членовете на Изпълнителното бюро на НС на БСП и народни представители, участници в националния събор от общините и областите.

Честванията бяха предшествани от заседание на Националния съвет на партията, на което беше одобрена платформата за участие в местните избори наесен. Социалистите допускат коалиция с почти всички политически сили, стана ясно от думите на Корнелия Нинова, но има и условия.

„Решихме да дадем свобода на общинските районни и градски структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явяват на местните избори. Няма да им спускаме отгоре едно готово решение, защото всяка община има специфика, специфични отношения, ограничението е никаква коалиция с ГЕРБ. „БСП за България“ плюс търсене на всякакви партньорства на базата на платформата и на политиката против коалиция с ГЕРБ“, каза лидерът на БСП, цитирана от БНР.

Децентрализация на бюджетите и комуналните услуги от общинските дружества  е една от най важните теми и акценти от одобрената платформа за участие в местните избори.

„Включително със съставяне на събраните данъци по места, запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински  дружества. Ние вече имаме номинирани в страната кандидати, минали са конференции, 40  и няколко вече имаме номинирани“, каза Корнелия Нинова.

Тя допълни, че очаква да бъде актуализиран бюджетът за ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.