БСП се връща в парламента

Предложението е направено от лидера в оставка Корнелия Нинова

Политика
21:24 - 28 Май 2019
2537
БСП се връща в парламента

На заседанието на Националния съвет днес Българската социалистическа партия взе решение депутатите да се върнат в парламента. Предложението е направено от лидера в оставка Корнелия Нинова.

Предстои обаче да се реши кога да стане това връщане, като решението ще бъде взето от ръководството и от парламентарната група. Припомняме, депутатите на БСП напуснаха Народното събрание на 17 февруари, като тогава поставиха три условия: избор на нов състав на ЦИК; връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване. Въпреки че условията им бяха изпълнени, в БСП откроиха в последствие други аргументи да останат извън парламента.

Също така е решено насроченият по-рано през деня пленум да се отсрочи от 15 на дата 16 юни, тъй като съботата е Черешова задушница. На събирането на червените в средата на юни месец, социалистите трябва да гласуват подадената днес оставка на Корнелия Нинова и да задвижат процедурата по избор на нов председател на БСП. Процедурата ще бъде за първи път по новия устав, който регламентира пряк избор на председател от структурите на партията. 

Корнелия Нинова вече обяви, че ще участва в състезанието през лятото.Изборът ще бъде съобразен с това БСП да може да се класира пълноценно в кампанията за предстоящите местни избори, увери Нинова и изказа убеденост, че те ще бъдат спечелени от БСП.